Εγκλήματα κατά ανθρωπότητας στη Συρία

Εγκλήματα κατά ανθρωπότητας στη Συρία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνιστούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι βασανισμοί και οι δολοφονίες αντιφρονούντων από το συριακό καθεστώς. Η έκθεση της οργάνωσης δημοσιεύθηκε καθώς οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού γύρω από την απελευθερωμένη πόλη Χάμα οδήγησαν χθες στον θάνατο 22 πολιτών.

Η Διεθνής Αμνηστία επικέντρωσε την έρευνά της στα συμβάντα στην κωμόπολη Ταλ Κελάκ στα μέσα Μαΐου. Η πολιορκία και η κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις ασφαλείας οδήγησαν στη σύλληψη εκατοντάδων ανδρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων βασανίστηκαν, ενώ τουλάχιστον εννέα πέθαναν υπό κράτηση. Οι σοροί τους έφεραν σημάδια βασανιστηρίων, σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών που εκλήθησαν για αναγνώριση.

«Οι μαρτυρίες αυτοπτών από το Ταλ Καλάκ περιγράφουν συστηματικές στοχευμένες ενέργειες κακοποίησης προκειμένου να συντριβεί η αντίσταση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, Φίλιπ Λούθερ. «Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο Ταλ Καλάκ είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα περισσότερα εξ αυτών θα ενέπιπταν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ομως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου να επέμβει».

Εναντίον των καταδικαστικών ψηφισμάτων για τη Συρία τάσσονται η Ρωσία και η Κίνα. Αναλυτές διερωτώνται αν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ θα διατηρήσει τη διπλωματική αυτή στήριξη σε περίπτωση που επιλέξει τη στρατιωτική λύση για το πρόβλημα της εξεγερμένης Χάμα.

Για την ώρα τα συριακά τανκς παραμένουν στην περίμετρο της μαρτυρικής πόλης, πραγματοποιώντας περιορισμένες επιχειρήσεις σε συνοικίες βορείως του ποταμού Οροντές. Η Εθνική Συριακή Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Χάμα την Τρίτη, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν οδοφράγματα και διενήργησαν επιχειρήσεις εναντίον κατοικιών.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη ως εξής: «Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη στη Χάμα, όπου είχαν συμβεί ενέργειες δολιοφθοράς, δέχθηκαν επιθέσεις από ένοπλες ομάδες με βόμβες μολότοφ. Ενα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν. Κάποιοι από τους ενόπλους σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή