Στην ίδια ρότα συνεχίζει η Τουρκία

Στην ίδια ρότα συνεχίζει η Τουρκία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σημαντική ανανέωση στα πρόσωπα, συνέχεια ως προς τις στρατηγικές κατευθύνσεις της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής: Αυτό είναι το βασικό στίγμα της νέας τουρκικής κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε χθες υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τον τρίτο κατά σειρά εκλογικό θρίαμβο του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με ποσοστό 50% στην αναμέτρηση της 12ης Ιουνίου. Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονας της νέας, φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, που ωστόσο δοκιμάζεται στο νέο τοπίο των αραβικών εξεγέρσεων και του κλονισμού των καθεστώτων Λιβύης και Συρίας. Υπουργός Αμυνας ορίστηκε ο νεοεισερχόμενος στην κυβέρνηση Ισμέτ Γιλμάζ, ενώ ο Εγκεμέν Μπαγκίς, μέχρι πρότινος επικεφαλής των Τούρκων διαπραγματευτών, ανέλαβε το καινούργιο υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενωσης – ένδειξη της επίμονης προσπάθειας του Ερντογάν να δώσει νέα ώθηση στις αποτελματωμένες διαπραγματεύσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό, τέσσερις αντιπροέδρους -Μπουλέντ Αρίντς, Αλί Μπαμπατζάν, Μπεσίρ Αταλάι και Μπεκίρ Μπόζανταγ- και 21 υπουργούς. Δεν έγινε γνωστό ποιον τομέα κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο μέχρι χθες «τσάρος» της οικονομίας, Μπαμπατζάν. Πάντως, το αξίωμά του στο υπουργείο Οικονομικών διατήρησε ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θα επωμιστεί το δύσκολο έργο να χαλιναγωγήσει μια οικονομία με έντονα σημάδια υπερθέρμανσης. Η καλπάζουσα οικονομική μεγέθυνση -με ετήσιο ρυθμό 11% το πρώτο τρίμηνο του 2011- έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν, θεωρείται ωστόσο μη διατηρήσιμη, καθώς συνοδεύεται από έντονες πληθωριστικές πιέσεις και επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα σε συνθήκες συνταγματικής κρίσης. Οι βουλευτές των Κεμαλιστών (CHP), αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος BDP αρνήθηκαν να ορκιστούν, επειδή η Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης οκτώ εκλεγμένων συναδέλφων τους. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν προ των εκλογών, κατηγορούμενοι είτε για την υπόθεση «Εργκένεκον» είτε για σχέσεις με Κούρδους «τρομοκράτες».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ύστερα από το τελεσίγραφο που απηύθυνε στους κεμαλικούς ο Μουσταφά Ελιτάς, ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών, θέτοντας ως όριο για να ορκιστούν την 15η Ιουλίου. Χθες, ο Ερντογάν προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αποσύροντας τα περί προθεσμίας, άσκησε όμως οξεία κριτική στα δύο αντιπολιτευτικά κόμματα για την αντικοινοβουλευτική τους στάση. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια άγονα αδιάλλακτη γραμμή, που δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές για την πλήρωση των κενών εδρών και να κερδίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει στην προγραμματισμένη συνταγματική αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή