ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΡΩΣΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ

Θάνατος Μαγκνίτσκι, αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από φύλακές του

ΜΟΣΧΑ. Ο βίαιος θάνατος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, Ρώσου δικηγόρου της Hermitage Capital, το 2009 ήταν αποτέλεσμα άγριου ξυλοδαρμού από τους φύλακές του κατά την περίοδο προφυλάκισής του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση που συνέταξε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, που επισημαίνει επίσης ότι δεν του παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική βοήθεια τις τελευταίες ώρες της ζωής του. Συνεργάτες του δικηγόρου, ο οποίος εκρατείτο για φοροδιαφυγή, ισχυρίζονται πως οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες από αστυνομικούς, τους οποίους η Hermitage Capital είχε καταγγείλει για κλοπή 230 εκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος. Η δολοφονία αποτελεί ένα είδος δοκιμασίας για τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την έκθεση, η δίκη του Μαγκνίτσκι επισκιάστηκε από σύγκρουση συμφερόντων καθώς διεξήχθη από τους δικαστές τους οποίους ο δικηγόρος είχε κατηγορήσει παλιότερα για διαφθορά.

ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΛΙΒΥΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Πρώτη φορά συνομιλίες με ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ηγέτες των ανταρτών της Λιβύης θα έχουν για πρώτη φορά συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, στις 13 Ιουλίου, για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, για τη μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία. Αυτό δήλωσε ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Θα πρόκειται για ανεπίσημες συνομιλίες, όπως τόνισε ο Ράσμουσεν, μεταξύ του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπείας των Λίβυων ανταρτών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. Η αντιπροσωπεία των Λίβυων ανταρτών αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη εδβομάδα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ε. Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Κινδυνεύει με κατάρρευση

ΡΩΜΗ. Κινδυνεύει με κατάρρευση η Βίλα του Αδριανού στη Ρώμη λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρησή της. Η βίλα βρίσκετε στο Τίβολι, έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, και είναι ένα συγκρότημα κτιρίων πάνω από 800 στρέμματα χτισμένο κατ’ εντολή του Αδριανού μεταξύ 117 – 138 μ. Χ. Παρότι έχει ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα, οι χορηγίες για τη συντήρηση του κτιρίου έφτασαν μόνο τα 370.000 ευρώ αντί τα 2,5 εκατομμύρια που είχαν ζητηθεί. Την τελευταία τριετία, μάλιστα, αντί των 6,7 εκατομμυρίων χορηγήθηκαν μόνο τα 1,5. Οι πινακίδες «προσοχή, κίνδυνος κατάρρευσης» συνεχώς πληθαίνουν, ενώ στον αντίποδα οι επισκέπτες μειώνονται, φτάνοντας πέρυσι τους μόλις 108.811.

ΝΕΚΡΟΙ 33 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΜΑΧΟΙ

Πλήγμα Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον 33 αστυνομικοί και 5 άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μετά το πέρασμα των Ταλιμπάν από το Πακιστάν και την επίθεσή τους σε απομακρυσμένη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν, σύμφωνα με μαρτυρία. Ο κυβερνήτης του Νουριστάν, Τζαμαλουντίν Μπαντρ, δήλωσε επίσης πως άλλοι 40 άνδρες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών που ακολούθησαν πολύμηνη ανταλλαγή κατηγοριών για διασυνοριακές επιθέσεις και αναζωπύρωσαν τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.

Ο ΣΑΝΤΡ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Ζητεί κοινωνικό αποκλεισμό

ΒΑΓΔΑΤΗ. Κοινωνικό αποκλεισμό ζητεί ο Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο Ιρακινός σιίτης κληρικός, για όσους συμπατριώτες του είχαν επαγγελματικές σχέσεις με «τους Αμερικανούς», εκτός αν δηλώσουν την ειλικρινή μεταμέλειά τους. Η αντιαμερικανική του ρητορική κέρδισε έδαφος κατά την άνοιξη 2003 και μετά, όταν το Ιράκ δέχθηκε την αμερικανική εισβολή. «Μποϊκοτάρετε και αποκλείστε τους» είναι το σύνθημά του για τους Ιρακινούς που είχαν ακόμα επαφές με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και των διερμηνέων. Ο Σαντρ αντιτίθεται σθεναρά στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του και απειλεί ότι θα επιτεθεί εάν δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους μέχρι το τέλος το χρόνου.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τεστ αντοχής στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Η Ιαπωνία πρόκειται να πραγματοποιήσει τεστ αντοχής σε όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις μετά την κρίση που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, στις 11 του περασμένου Μαρτίου. Αυτό τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Μπάνρι Καϊέντα, επισημαίνοντας ότι οι 14 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας θα υποβληθούν σε τεστ αντοχής για να διακριβωθεί η ικανότητά τους να αντέξουν σε μείζονες καταστροφές. Επί του παρόντος λειτουργούν στην Ιαπωνία μόνον 19 αντιδραστήρες, ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες να σφραγίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, από τις οποίες συνεχίζεται η διαρροή ραδιενεργου υλικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή