«Οχι» στους συνοριακούς ελέγχους

«Οχι» στους συνοριακούς ελέγχους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη απογοήτευση για την προσπάθεια αρκετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επαναφέρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στη Ζώνη Σένγκεν εξέφρασαν χθες οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου «μηχανισμού ασφαλείας» για την αυστηρότερη επιτήρηση της Συνθήκης Σένγκεν. Παράλληλα, αρκετά κράτη-μέλη προσπαθούν, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, να επιβάλουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν χθες την κατηγορηματική τους αντίθεση «σε οποιονδήποτε νέο μηχανισμό με στόχους διαφορετικούς από την αύξηση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ζώνης Σένγκεν». Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Συνθήκη Σένγκεν στη σημερινή της μορφή δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των εσωτερικών ελέγχων «μόνο σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας». Συνεπώς, κατά τους ευρωβουλευτές, δεν χρειάζεται να καθοριστούν νέοι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε., απλώς να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Η επιθυμία ορισμένων κρατών-μελών να θέσουν νέα κριτήρια οφείλεται «στην απροθυμία τους να εφαρμόσουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές» σε τομείς όπως το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και στη μετανάστευση.

Επιπλέον το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει το αίτημα της Κομισιόν να μην αποφασίζουν πλέον τα κράτη-μέλη πότε θα επιβάλλονται οι συνοριακοί έλεγχοι. Η Κομισιόν έχει προτείνει να ορίζει η ίδια πότε θα επιβάλλονται περιορισμένης διάρκειας εσωτερικοί έλεγχοι, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα κράτη-μέλη αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο καθώς θέλουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να διατηρήσουν το προνόμιο πότε θα επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, όταν διαπιστώνεται ότι ένα κράτος-μέλος δέχεται εξαιρετικά μεγάλη μεταναστευτική πίεση, τότε θα λαμβάνει υλικοτεχνική και χρηματική βοήθεια και ενισχύσεις από άνδρες της Frontex, όπως έγινε τελευταία στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή