Εικονική κηδεία, η νέα μόδα στη Ν. Κορέα

Εικονική κηδεία, η νέα μόδα στη Ν. Κορέα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε ηλικία 62 ετών, ο Χα Γιου-σου έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί, υπό το βάρος των χρόνων που πέρασαν, ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής. Συμβαίνει σε όλους, ως ο φυσικός τελευταίος σταθμός ενός μεγάλου ταξιδιού. Αντί να αναρωτιέται πότε θα έρθει η ώρα να συμβεί και σ’ αυτόν, ο Χα Γιου-σου, Κορεάτης, κάτοικος Σεούλ, αποφάσισε να κάνει μια δοκιμή…

Ο κ. Χα φόρεσε το παραδοσιακό κίτρινο ένδυμα, ξάπλωσε στο φέρετρό του και ένιωσε ήρεμος – έως ότου οι μαυροφορεμένοι συνοδοί του έκλεισαν το καπάκι. Τότε αντιλήφθηκε τον χειρότερό του φόβο: το αιώνιο σκοτάδι. «Πόσο ευτυχής ήμουν που επρόκειτο για εικονική κηδεία», είπε έπειτα με ανακούφιση. «Μόνο ένα βήμα μας χωρίζει από τον θάνατο, αλλά η διαφορά είναι τεράστια», βεβαίωσε. Ο κ. Χα, επιθεωρητής συστημάτων πυρασφάλειας, πήρε μέρος στην εν λόγω τελετή προσομοίωσης θανάτου μαζί με άλλα 70 άτομα, στο πλαίσιο διοργάνωσης της τοπικής διοίκησης μιας συνοικίας της βορειοανατολικής Σεούλ. Στόχος ήταν να αποδεχθούν οι συμμετέχοντες τον ερχομό του «τελευταίου σταθμού» ως ένα καλό γεγονός και να αντιληφθούν τη βαθύτερη έννοια του συνθήματος «Μη θεωρείτε τη ζωή δεδομένη».

Η Μπαέκ Σουνγκ-οκ, καρκινοπαθής, η οποία ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της, δήλωσε ότι η εμπειρία του εγκλεισμού σε φέρετρο την έκανε να εκτιμά περισσότερο τους ανθρώπους γύρω της. «Θα εγκαταλείψω την απληστία της σχέσης μου με τον σύζυγό μου και θ’ αγαπώ τις κόρες μου περισσότερο», δήλωσε βγαίνοντας από το φέρετρό της. Μια άλλη μητέρα έγραψε αποχαιρετιστήρια επιστολή στα τέσσερα παιδιά της: «Εάν πάψω να υπάρχω, σας παρακαλώ να μη μαλώνετε μεταξύ σας και να μην είστε εγωιστές»…

Σύμφωνα με τον διοργανωτή, ακαδημαϊκό Κανγκ Κιούνγκ-αχ, η εμπειρία του εικονικού θανάτου μπορεί να ωφελήσει πολλούς, είτε νέους είτε ηλικιωμένους, κάνοντάς τους να αντιληφθούν το νόημα της ζωής. Η αυτοκτονία είναι μείζον ζήτημα στη Νότια Κορέα, χώρα με υψηλό ποσοστό αυτοχείρων. «Η πρώτη αιτία θανάτου για ανθρώπους 20 έως 40 ετών είναι η αυτοκτονία», δήλωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή