Πρώτη εμφάνιση Σάλεχ μετά την επίθεση

Πρώτη εμφάνιση Σάλεχ μετά την επίθεση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Ο επί 33 χρόνια πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ πραγματοποίησε χθες την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του στις 3 Ιουνίου. Παρά την κατάσταση της υγείας του και ενώ η εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του συνεχίζεται, ο Σάλεχ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παραίτησης.

Χωρίς τα γυαλιά και το κοστούμι του, με γένια και παραδοσιακό αραβικό κάλυμμα κεφαλής, με επιδέσμους στο χέρι και σημάδια από εγκαύματα στο πρόσωπο, ο Σάλεχ δήλωσε ότι έχει υποστεί οκτώ επεμβάσεις στη Σαουδική Αραβία, όπου νοσηλεύεται. Είπε επίσης ότι στην επίθεση εναντίον του τραυματίσθηκαν 87 άτομα και υπήρξαν θάνατοι, τον αριθμό των οποίων δεν προσδιόρισε.

«Καλωσορίζουμε τη συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου», δήλωσε ο Σάλεχ. Στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τον τερματισμό της εξουσίας του, ο Σάλεχ έκανε συνεχείς αναφορές στον διάλογο αλλά αρνούνταν να υπογράψει τα σχέδια μετάβασης της εξουσίας που προέκυπταν με τη μεσολάβηση των Σαουδαράβων συμμάχων του.

Στο διάγγελμα ο Σάλεχ ευχήθηκε καλή τύχη στις απόπειρες του αντιπροέδρου για διάλογο με την αντιπολίτευση. Παρά την απουσία του, η Υεμένη παραμένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του, τα ηνία του οποίου έχουν αναλάβει τώρα οι γιοι και οι ανιψιοί του.

Ομοίως, εξακολουθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της αντικυβερνητικής εξέγερσης, που μαίνεται στη βιομηχανική πόλη του Νότου, Ταΐζ. Ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα από την Ταΐζ ανέφερε ότι η πόλη βομβαρδίζεται κάθε βράδυ μετά τις 10 από τις κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την εξαίρεση του διημέρου κατά το οποίο βρισκόταν στην πόλη αποστολή του ΟΗΕ. Την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς δύο άτομα, ενώ στόχος των βομβαρδισμών ήταν μεταξύ άλλων το σπίτι τοπικού σεΐχη που υποστηρίζει τους διαδηλωτές. Ενοπλοι φύλαρχοι έχουν πάρει το μέρος των διαδηλωτών. Παράλληλα, η πόλη Ζινζιμπάρ της νότιας Υεμένης έχει περάσει στον έλεγχο ισλαμιστών οι οποίοι πολιορκούν τους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων μέσα στους στρατώνες τους. Την Τετάρτη κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενέδρα της Αλ Κάιντα κόστισε τη ζωή 10 στρατιωτών στην επαρχία Αμπιάν, θυμίζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης Σάλεχ ως αντίβαρο στην άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην αραβική χερσόνησο.

Στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, η περίοδος ακυβερνησίας έφθασε χθες στο τέλος της στον Λίβανο. Η κυβέρνηση του υποστηριζόμενου από τη Χεζμπολάχ Νατζίμπ Μικάτι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης έφυγαν από την αίθουσα λίγο πριν από την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση έλαβε οριακή πλειοψηφία 68 ψήφων επί 128. Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Μικάτι δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει τη συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της σύμφωνα με το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ», ανέφερε ο Μικάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή