ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗΕληξε η ομηρία τριάντα παιδιών στη Μαλαισία

ΤΖΟΧΟΡ. Τερματίστηκε έπειτα από αρκετές ώρες η ομηρία 30 παιδιών σε παιδικό σταθμό της νότιας Μαλαισίας. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη που κρατούσε ομήρους τα παιδιά και τους τέσσερις δασκάλους τους στο κρατίδιο Τζοχόρ. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με βαρύ τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα, ύστερα από την επέμβαση της αστυνομίας. Είχε εισβάλει νωρίς το πρωί στο σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή Gemilang Garden, κοντά στην πόλη Μουάρ, οπλισμένος με μαχαίρι και σφυρί. Ενοπλοι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το διώροφο κτίριο όπου στεγάζεται ο παιδικός σταθμός και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον δράστη, σύμφωνα με τον γονέα ενός μικρού μαθητή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πυρά κατά ΜΜΕ για τους Ρομά

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Για ρατσιστικές συμπεριφορές κατά των Ρομά επέκρινε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Οπως επεσήμανε, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα που αναπαράγουν στερεότυπα για τους Ρομά, αγνοώντας τόσο τον πολιτισμό αυτών όσο και το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μειονότητα και έχουν κατά συνέπεια τα ίδια δικαιώματα με κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ο Χάμαρμπεργκ κατηγορεί αυτές τις συμπεριφορές για τις συχνές εκδηλώσεις βίας όπως αυτή του 2008 – 2009 στην Ουγγαρία, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο έξι Ρομά, ανάμεσα στους οποίους και ένα πεντάχρονο παιδί. Αυτές οι τάσεις αναπτύχθηκαν και στην Ιταλία και τη Γαλλία, έχοντας ως αποτέλεσμα τελευταία τη μαζική έξωση των Ρομά.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 14 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Κατέρρευσε η οροφή γηπέδου

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν χθες από την κατάρρευση τμήματος της οροφής του ποδοσφαιρικού γηπέδου της ομάδας Τβέντε στο Ενσεντε της ανατολικής Ολλανδίας. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες για την ανεύρεση άλλων ανθρώπων που ενδέχεται να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Ενα τμήμα της οροφής του ποδοσφαιρικού γηπέδου της ομάδας Τβέντε κατέρρευσε περίπου στις 11.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) ενώ γίνονταν έργα για την επέκταση του σταδίου.

ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Βρήκαν 50 κιλά ηρωίνης

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Πάνω από 50 κιλά ηρωίνης βρέθηκαν στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας κρυμμένα σε τέσσερα οχήματα που μετέφεραν οικογένειες στον μεθοριακό σταθμό Καπιτάν Αντρέεβο. Στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία των 53,5 κιλών του ναρκωτικού που βρέθηκε κρυμμένο σε συσκευασίες προϊόντων και παιδικές κούνιες. Επειτα από ανταλλαγή πληροφοριών με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους, Τούρκοι αστυνομικοί βρήκαν άλλο ένα δοχείο με ναρκωτικά στη συνοριακή τουρκική πόλη Καπίκουλε. Η έρευνα διεξήχθη υπό την εποπτεία δύο Φινλανδών παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ε. Ε. με στόχο να εξακριβώσουν τον ισχυρισμό των Βουλγάρων, που υποστηρίζουν, όπως και οι Ρουμάνοι, ότι ο έλεγχος των συνόρων τους είναι αρκετά αξιόπιστος ώστε να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

ΖΗΤΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ

Διεθνή έρευνα υπό τον ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τη διενέργεια διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ζητεί η Σερβία προκειμένου να διαλευκανθούν οι αιτιάσεις ότι αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου έκαναν λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Η Σερβία υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έγινε στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περίοδο του πολέμου Κοσοβάροι αντάρτες απήγαγαν Σέρβους και τους μετέφεραν στην Αλβανία όπου τους σκότωσαν και αφαίρεσαν ζωτικά τους όργανα, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύτηκαν. Πρώην ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου αρνούνται τις εν λόγω αιτιάσεις.

ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ

Συνελήφθη Βάσκος αυτονομιστής

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον παρ’ ολίγον δολοφόνο του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος συνέλαβαν Βρετανοί αστυνομικοί στο Κέμπριτζ. Ο Βάσκος αυτονομιστής Ενέκο Γκογκεασκοετχέα Αρονατέγκουι, 44 ετών, ο οποίος αναμενόταν να παρουσιαστεί χθες στο δικαστήριο του Λονδίνου, κατεζητείτο από τις ισπανικές αρχές για σειρά αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία η απόπειρα δολοφονίας του Ισπανού μονάρχη, τρομοκρατικές ενέργειες, ληστεία και άλλα. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΑ το 2006 και το 2007. Μία ημέρα νωρίτερα ένας άλλος Βάσκος αυτονομιστής, ο Ντανιέλ Ντέργκουι συνελήφθη στην Καόρ της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή