Τελευταίο φύλλο για τη News of the World

Τελευταίο φύλλο για τη News of the World

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αναστέλλει την κυκλοφορία της η εφημερίδα News of the World μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών από συγγενείς θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων και στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ανακοίνωση της εφημερίδας, που υπογράφεται από τον γιο του Ρούπερτ Μέρντοχ, Τζέιμς, αναφέρει ότι την Κυριακή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο. Η οργή της βρετανικής κοινής γνώμης κλιμακώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι της «έστηναν αυτί» ακόμα και στις τηλεφωνικές συνομιλίες των συγγενών Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, υπαρχηγός της αστυνομίας, Σου Ακερς, σε δήλωσή της αναφέρει ότι αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά έντεκα χιλιάδες σελίδες που κατασχέθηκαν το 2005 και σχετίζονται με το σκάνδαλο. Εκεί περιέχονται τα προσωπικά στοιχεία τεσσάρων χιλιάδων «θυμάτων» των πρακτικών της εφημερίδας. Επίσης, όπως προέκυψε, η εφημερίδα είχε καταβάλει εκατό χιλιάδες στερλίνες για τη δωροδοκία αστυνομικών και την εξασφάλιση βοήθειας. Η Ενωση Βρετανών Παλαιμάχων σε ανακοίνωσή της εκφράζει τον αποτροπιασμό για τη στόχευση των οικογενειών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών και διέκοψε κάθε συνεργασία με την εφημερίδα.

Χωρίς διαφημίσεις

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες επιχειρήσεις απέσυραν τις διαφημίσεις ή έβαλαν τέλος στη συνεργασία με την εφημερίδα. Ομως η κρίση αυτή δεν στάθηκε δυνατό να δυναμιτίσει την προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου εκδότη να αποκτήσει και το δορυφορικό κανάλι ΒskyΒ (ήδη κατέχει το 39%). Η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα γνωστοποιηθεί σε αρκετές εβδομάδες.

Σε δυσμενή θέση εξαιτίας των αποκαλύψεων βρίσκεται από χθες και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί έρευνα όχι μόνο στη News of The World αλλά γενικότερα στο θέμα της δεοντολογίας στον χώρο του Τύπου.

Επίσης, παρά τον σάλο που ξέσπασε για τις μεθόδους που μετέρχεται η News of the World προκειμένου να «βγάλει λαβράκι», ο Ρούπερτ Μέρντοχ επανέλαβε και χθες ότι θα σταθεί στο πλάι της πρώην διευθύντριας της εφημερίδας Ρεμπέκα Μπρουκς, που φέρεται ως υπεύθυνη. Η Μπρουκς είναι και προσωπική φίλη του Βρετανού πρωθυπουργού. Ανάμεσα στα πιθανά θύματα των υποκλοπών συγκαταλέγονται και οι γονείς της Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε υπό παράξενες συνθήκες από θέρετρο της Πορτογαλίας το 2007.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών ήλθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το 2007 με την καταδίκη και φυλάκιση του δημοσιογράφου που επιμελείτο τα θέματα της βασιλικής οικογένειας στην News οf the World και ενός ντετέκτιβ. Οπως αποδείχθηκε, οι δύο είχαν υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες συμβούλων της βασιλικής οικογένειας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η News of the World υπήρξε η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Πωλούσε 2,6 εκατ. φύλλα και το αναγνωστικό της κοινό ξεπερνούσε τα 7,2 εκατ. ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή