Το Πεκίνο αρνείται τις φήμες περί θανάτου του Ζιάνγκ Ζεμίν

Το Πεκίνο αρνείται τις φήμες περί θανάτου του Ζιάνγκ Ζεμίν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. «Αβάσιμη φημολογία» χαρακτήρισε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας την είδηση που μεταδόθηκε από ιστοσελίδες ενημέρωσης σχετικά με τον θάνατο του πρώην ηγέτη της χώρας Ζιάνγκ Ζεμίν. Μία ημέρα νωρίτερα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας της χώρας ενεργοποίησαν φραγή στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, εμποδίζοντας την εμφάνιση ιστοσελίδων σχετικών με τον πρώην πρόεδρο και το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου φέρεται να νοσηλεύεται.

Η έντονη φημολογία για τον θάνατο του 84χρονου Ζιάνγκ προήλθε από σχετικό δημοσίευμα ιστοσελίδας «μικρο-μπλόγκινγκ» του Χονγκ Κονγκ, που προχώρησε στην εκτίμηση αυτή λόγω της απουσίας του βετεράνου πολιτικού από τις εκδηλώσεις για τα 90χρονα του Κ.Κ. Κίνας. Η μακρά σιωπή για την κατάσταση της υγείας του Ζιάνγκ δεν θεωρείται ασυνήθιστη για μια χώρα όπως η Κίνα, όπου τα ζητήματα που άπτονται της ηγεσίας αποτελούν κρατικά μυστικά.

Ο Ζιάνγκ ανέλαβε τα ηνία του κόμματος στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν. Ο Ζιάνγκ, που είχε φοιτήσει στην ΕΣΣΔ για να αποκτήσει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανολόγου, είχε υπάρξει επικεφαλής της τοπικής επιτροπής του κόμματος στη Σαγκάη, για να διακριθεί στην αντιμετώπιση των εκεί φοιτητικών εξεγέρσεων χωρίς καμία αιματοχυσία. Οι φήμες για τον θάνατο του Ζιάνγκ ενισχύθηκαν την Τετάρτη, εξαιτίας της ενισχυμένης αστυνομικής παρουσίας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο 301 του Πεκίνου.

Ο Ζιάνγκ εμφανίσθηκε δημόσια για τελευταία φορά το 2009 στις εκδηλώσεις προς τιμήν της 60ής επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Εκτοτε, δημοσιογραφικές πληροφορίες τον θέλουν ασθενή. Η πληροφορία του θανάτου του, όμως, έρχεται σε ευαίσθητη συγκυρία για το κόμμα, το οποίο καλείται να επιλέξει την επόμενη γενιά ηγετών το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή