ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη την Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται σε Ελλάδα και Ιρλανδία, τις πλέον δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία του ΠΟΥ για να προβεί σε συγκρίσεις σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών, ήτοι 17%.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν πάντως ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2007 ώς το 2009. Αιτία, η άνοδος στο ποσοστό ανεργίας και η συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών. Αντίθετα, τα ποσοστά των θανάτων από τροχαία στις χώρες αυτές μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενδεχομένως επειδή τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων οδήγησαν σε μικρότερη χρήση αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια αρχική ανάλυση των δεδομένων από 10 χώρες της Ε.Ε.

«Παρότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μια ανθρώπινη κρίση», λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

Ο Στάκλερ, ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ο Σάντζεϊ Μπασού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν τα αρχικά τους συμπεράσματα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet και ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία «αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία».

Ο Στάκλερ δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε μια αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι που σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον. «Συγκεκριμένα, θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο Στάκλερ εξέφρασε φόβους ότι το κοινωνικό κόστος και το κόστος για την υγεία της, πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, θα αποδειχθούν υψηλά. «Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία από μόνη της είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά όπου παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται και αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών, καθώς και νέα κρούσματα κατάθλιψης», εξηγεί ο Στάκλερ. Με την ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 17% στην Ελλάδα και κατά 13% στην Ιρλανδία.