Πολιτική κρίση προ των πυλών στη Βρετανία

Πολιτική κρίση προ των πυλών στη Βρετανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Βρετανία εξελίσσεται το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών από δημοσιογράφους της εφημερίδας News οf the World. O εκδοτικός όμιλος News International του Ρούπερτ Μέρντοχ αποφάσισε το κλείσιμο της κυριακάτικης εφημερίδας, το τελευταίο φύλλο της οποίας εκδίδεται αύριο. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα κλείσει και το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες. Οι συλλήψεις πρώην στελεχών της εφημερίδας διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ ο πολιτικός κόσμος καλείται να επαναξιολογήσει τις σχέσεις του με τους εκπροσώπους της τέταρτης εξουσίας.

Χθες συνελήφθησαν δύο πρώην στελέχη της News of The World: O Κλάιβ Γκούντμαν, συντάκτης με αρμοδιότητα σε θέματα της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος φυλακίστηκε το 2007 για υποκλοπές, συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για δωροδοκία αστυνομικών, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται και ο Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντής της εφημερίδας αλλά και υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κόλσον θήτευσε ως διευθυντής της News of The World από το 2003 έως το 2007, περίοδος κατά την οποία γίνονταν υποκλοπές. Παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Γκούντμαν και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες συμβούλων της βασιλικής οικογένειας και υπέκλεπαν πληροφορίες σχετικά με τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση των τεκταινομένων. Μετά την παραίτησή του από την εφημερίδα ανέλαβε τα καθήκοντα υπεύθυνου επικοινωνίας του νυν πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και κατά κοινή παραδοχή βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση του εκλογικού αποτελέσματος για τους συντηρητικούς κατά τις εκλογές του Μαΐου του 2010. Δημοσιογράφος τον υπέδειξε ως «ηθικό αυτουργό» των υποκλοπών, με αποτέλεσμα στις αρχές του τρέχοντος έτους να παραιτηθεί.

Το μέγεθος των αποκαλύψεων, η κατακραυγή της κοινής γνώμης για τα όσα συνέβησαν, αλλά και η έμμεση εμπλοκή του ανάγκασαν τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραχωρήσει χθες συνέντευξη Τύπου κατά την οποία υπερασπίστηκε την επιλογή του Αντι Κόλσον για τη θέση του υπευθύνου επικοινωνίας τονίζοντας ότι παραμένουν φίλοι με τον δημοσιογράφο. Ερωτηθείς αν η πρόσληψή του ήταν λάθος, δεδομένου ότι η εμπλοκή του στις παράνομες ενέργειες ήταν γνωστή, ο Κάμερον τόνισε ότι ο Κόλσον τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην εφημερίδα που διηύθυνε.

Ο λαός θα με κρίνει

«Μόνον ο λαός μπορεί να κρίνει κατά πόσον η απόφασή μου ήταν ορθή ή λάθος», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Αποφάσισα να του δώσω μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτό δεν έφερε αποτελέσματα. Η απόφαση ήταν ολοκληρωτικά δική μου». Ο κ. Κάμερον, εξάλλου, εξήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υπό ανώτατο δικαστή, που θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις πτυχές του σκανδάλου και θα αναζητήσει τα αίτια αποτυχίας της αστυνομικής έρευνας που προηγήθηκε.

Ταυτόχρονα, μία δεύτερη εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει θέματα ηθικής και δεοντολογίας των ΜΜΕ, ενώ το υπάρχον σύστημα ελέγχου του Τύπου επιβάλλεται να αντικατασταθεί από νέο.

Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την «πέτρα» του σκανδάλου Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της News Of the World -κατά την περίοδο υποκλοπής του κινητού της 13χρονης Μίλι Ντάουνερ που απήχθη και δολοφονήθηκε- και νυν διευθύνουσα σύμβουλο της News International του ομίλου Μέρντοχ. Ακόμα, όμως, και το κλείσιμο της εφημερίδας δεν κλόνισε την Μπρουκς από τη θέση της. Πρόκειται, άλλωστε για μία γυναίκα που θέλει πάντα να κερδίζει, λένε όσοι τη γνωρίζουν, αριβίστρια και αδίστακτη.

Ο Κάμερον τόνισε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρεμπέκα Μπρουκς υπέβαλε την παραίτησή της η οποία δεν έγινε δεκτή. Ερωτηθείς απάντησε ότι ο ίδιος θα την έκανε δεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή