Στο πλευρό της Ελλάδας για ανάπτυξη

Στο πλευρό της Ελλάδας για ανάπτυξη

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, δρ Roland Wegener, ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κρισιμότερη ίσως μεταπολεμική περίοδο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Τη στιγμή που τα αντιγερμανικά συναισθήματα στην Ελλάδα κλιμακώνονται, όπως και οι επιθέσεις του γερμανικού ταμπλόιντ Τύπου κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο δρ Wegener καλείται να θωρακίσει τη δοκιμαζόμενη σχέση των δύο χωρών.

Διαβεβαιώνει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στους τομείς της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Δεδομένη είναι επίσης η αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Ο δρ Wegener συνηθίζει να καταδεικνύει τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, στη συνέντευξή του όμως προς την «Κ» προτιμά να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας: «Με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότεροι Ελληνες θα αντιλαμβάνονται ότι προ πάντων οι Γερμανοί στάθηκαν αρωγοί και φίλοι σ’ αυτήν την κρίση».

Υποτιμήθηκε η κρίση

– Ηρθατε στην Ελλάδα με την έναρξη της κρίσης. Η κρίση αυτή υποτιμήθηκε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στη Γερμανία;

– Οι διαστάσεις της κρίσης σίγουρα υποτιμήθηκαν στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η κατάσταση υποτιμήθηκε επίσης, επειδή πριν ξεσπάσει η κρίση, τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν αποτύπωναν την ακριβή εικόνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη μια σωστή αξιολόγηση.

– Η Γερμανία που έζησα εγώ τη δεκαετία του ’90 επιζητούσε την πολιτική ενοποίηση. Γιατί δεν την επιθυμεί σήμερα;

– Η δημιουργία μιας πολιτικής ένωσης ανήκει στις βασικές αρχές της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική υπήρξε ανέκαθεν μια πολιτική για μια κοινή ευημερία: Κανένα άλλο κράτος δεν επένδυσε για δεκαετίες τόσο πολλά στην εξομοίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης στα κράτη-μέλη της Ε. Ε. και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων εταίρων, όσο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Αυτό ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και στο μέλλον. Η διεθνής και στη συνέχεια η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, έδειξαν ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή πολιτική τόσο σε οικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

– Η καγκελάριος κυρία Μέρκελ και ο πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου συμφώνησαν κατά την πρώτη τους συνάντηση, στην ανταλλαγή εμπειριών σε ορισμένους τομείς. Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από αυτή την ανταλλαγή;

– Κατά τη συνάντησή τους στις 5 Μαρτίου 2010 στο Βερολίνο, η Ομοσπονδιακή καγκελάριος κυρία Μέρκελ και ο πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα για την ανανέωση της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης. Με την πρωτοβουλία αυτή εμείς οι Γερμανοί θέλουμε να προσφέρουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες στην οικονομική ανάπτυξη και κυρίως στην ανταγωνιστικότητα. Υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο κύκλοι συνομιλιών σε επίπεδο υφυπουργών. Σχεδόν όλα τα γερμανικά υπουργεία έχουν πλέον αναπτύξει στενές επαφές με τα αντίστοιχα ελληνικά, ώστε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πλέον, να δρομολογηθούν συγκεκριμένα κοινά προγράμματα και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ως παράδειγμα αναφέρω την επίσκεψη από 23 έως 25 Ιουνίου στην Ελλάδα του κοινοβουλευτικού υφυπουργού στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και εντεταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από τουριστικές επιχειρήσεις και των δύο χωρών. Σκοπός είναι η στήριξη της μέχρι στιγμής θετικής τάσης του γερμανικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα μέσω της αναθέρμανσης της εικόνας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και μακροπρόθεσμα μέσω της κοινής ενίσχυσης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Για τη Γερμανία, αλλά σίγουρα και για την Ελλάδα φαντάζομαι, αυτές είναι μορφές στενής και εντατικής διμερούς συνεργασίας, που δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Είμαι αισιόδοξος ότι με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότεροι Ελληνες θα αντιλαμβάνονται ότι προ πάντων οι Γερμανοί στάθηκαν αρωγοί και φίλοι σ’ αυτήν την κρίση.

– Τι σας έχει ενοχλήσει περισσότερο στις συνήθειες των Ελλήνων πολιτικών; Και τι σας έχει ενθουσιάσει;

– Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω τα αίτια της ελληνικής κρίσης χρέους. Για την αναγκαιότητα βαθιών τομών και αλλαγών έχουν ειπωθεί και γραφτεί αρκετά και στην Ελλάδα. Αυτό που με εντυπωσιάζει τώρα είναι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική και την κοινωνία του τόπου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να προβάλει με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας κάποια άλλη σοβαρή εναλλακτική πολιτική, πέραν αυτής των μεταρρυθμίσεων. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, προ πάντων γιατί δεν δίστασε να λάβει αντιλαϊκές, πλην όμως αναπόφευκτες, αποφάσεις.

Σταθερό ευρώ

– Ελληνογερμανικές σχέσεις χωρίς το ευρώ. Το φαντάζεστε; Πώς θα διαμορφώνονταν σε αυτή την περίπτωση;

– Δεν μπορώ να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο. Πρόσφατα η Ομοσπονδιακή καγκελάριος επανέλαβε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι «το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα». Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε. Ε. δήλωσαν αποφασισμένοι να σταθεροποιήσουν το ευρώ, στο σύνολό του, και να φροντίσουν να παραμείνει σταθερό. Ως εκ τούτου δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Επιπλέον, οι δύο χώρες μας είναι στενά συνδεδεμένες, όχι μόνο μέσω του ευρώ, αλλά και με ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων: πολλοί Ελληνες εργάστηκαν ή ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Γερμανία, ενώ εκατομμύρια Γερμανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να περάσουν εδώ τις διακοπές τους.

Επενδύσεις και εμπιστοσύνη

– Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες δυσκολίες των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;

– Οπως μπορείτε να φανταστείτε, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας, δημιουργούν στις γερμανικές επιχειρήσεις τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Σε αυτό προστίθενται βέβαια και τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Αναγνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τα προβλήματα και προσπαθεί να τα επιλύσει.

– Μπορείτε να μου αναφέρετε έναν σοβαρό λόγο, γιατί ένας Γερμανός επιχειρηματίας θα έπρεπε να επενδύσει στην Ελλάδα;

– Οι επενδύσεις απαιτούν προπάντων εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί -έτσι νομίζω- να μεταφέρει στους επενδυτές το μήνυμα αυτής της απαραίτητης εμπιστοσύνης. Μπορώ μόνο να την ενθαρρύνω να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή