ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Μάχες Κούρδων με τουρκικό στρατό

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Ενα νεκρό στρατιώτη και τρεις τραυματίες είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού στρατού στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση των δυνάμεων ασφαλείας. Οι συγκρούσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στην περιοχή του Πούλουμουρ ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα και συνεχίστηκαν χθες. Τον Φεβρουάριο οι επαναστάτες απείλησαν να δώσουν τέλος στην ανακωχή του περασμένου Αυγούστου, λέγοντας ότι μπορούν να αμυνθούν καλύτερα έναντι στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές, πήρε τα όπλα το 1984 ξεκινώντας μία διαμάχη που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει 45.000 ζωές.

ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές

ΒΗΡΥΤΟΣ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε προάστιο της Δαμασκού κατά τη διάρκεια νυκτερινής διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με Σύρο ακτιβιστή. Τον τελευταίο καιρό πολλοί ακτιβιστές τείνουν να προτιμούν νυκτερινές διαδηλώσεις, τις ώρες που είναι υποτονική η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε από τρεις ακτιβιστές στο Associated Press. Ακτιβιστής που δρα στη Συρία και δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, υποστηρίζει ότι κάτοικοι τον ενημέρωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούσαν αληθινές σφαίρες και βόμβες καπνού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ο Ασαντ προσπαθεί να καταπνίξει έναν τετράμηνο ξεσηκωμό μοιράζοντας υποσχέσεις από τη μία και χρησιμοποιώντας βίαιη καταστολή από την άλλη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΜΠΑΝΟΝ

Προκαταρκτική έρευνα για Στρος-Καν

ΠΑΡΙΣΙ. Η εισαγγελία του Παρισιού άρχισε χθες την προκαταρκτική έρευνα μετά τη μήνυση για απόπειρα βιασμού που κατέθεσε εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν η Γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν. Η 32χρονη γυναίκα ισχυρίζεται ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον Στρος-Καν το 2003 όταν τον συνάντησε σε ένα άδειο διαμέρισμα για να του πάρει συνέντευξη. Ο συνήγορός της επιμένει ότι η μήνυση σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν βασίζεται σε απτές αποδείξεις και όχι απλά σε ένα «επιχείρημα εναντίον ενός άλλου επιχειρήματος». Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της Νταβίντ Κουμπί.

ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΜΑΪΚ ΜΑΛΕΝ

Η ISI υπεύθυνη για τον φόνο Σαζάντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.Ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μάλεν επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τους ισχυρισμούς ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ISI ευθύνονται για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Πακιστανού δημοσιογράφου Σαλίμ Σαζάντ. Ο Σαζάντ, που ερευνούσε τις σχέσεις του πακιστανικού στρατιωτικού κατεστημένου με την Αλ Κάιντα, είχε δεχθεί απειλές από την ISI και είχε ενημερώσει για τις απειλές αυτές πακιστανικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το τελευταίο ρεπορτάζ του Σαζάντ, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Asia Times δύο ημέρες πριν από την εξαφάνισή του, αφορούσε τις συλλήψεις συμπαθούντων προς την Αλ Κάιντα στο εσωτερικό του πακιστανικού ναυτικού και τις επιθέσεις εναντίον ναυτικών εγκαταστάσεων που οργάνωσε η Αλ Κάιντα ως αντίποινα. «Δεν έχω δει κάτι που να διαψεύδει αυτή την εκδοχή» δήλωσε ο Μάλεν ερωτηθείς για την ενδεχόμενη ανάμειξη της ΙSΙ.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

Ανθρωποκυνηγητό στο δυτικό Μίσιγκαν

ΓΚΡΑΝ ΡΑΠΙΝΤΣ. Με την αυτοκτονία του δράστη έληξε χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία στο δυτικό Μίσιγκαν των ΗΠΑ για να συλλάβει το Ρόντρικ Σόντε Ντάντσλερ, ο οποίος είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυρών του Ντάντσλερ με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης Γκραν Ράπιντς καθώς και φρενήρης καταδίωξη. Ο δράστης είχε πάρει ομήρους τρεις ανθρώπους, οι οποίοι βγήκαν σώοι και αβλαβείς από την περιπέτεια. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ο δράστης ευθύνεται για 7 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων η κόρη του και μία πρώην σύντροφός του.

ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΙΕΖΕΙ ΟΜΠΑΜΑ

Αναστολή βοήθειας στην Παλαιστίνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πιέσεις από το Κογκρέσο για αναστολή της αμερικανικής βοήθειας στην Παλαιστίνη, μέχρις ότου υπογραφεί συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ του κινήματος της Χαμάς και της Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα από απόφαση που ψηφίστηκε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία. Η απόφαση θέτει ως όρο για τη συνέχιση της βοήθειας τη δημόσια αποδοκιμασία της τρομοκρατίας και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Επαναλαμβάνει επίσης την αμερικανική υποστήριξη αλλά και διατυπώνει την προειδοποίηση για «σοβαρές επιπτώσεις» αν οι Παλαιστίνιοι εξακολουθήσουν τις εκκλήσεις τους για αναγνώριση από τον ΟΗΕ χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ

Τελευταία εκτόξευση για το Ατλαντίς

ΟΡΛΑΝΤΟ. Την εξωτερική δεξαμενή καυσίμου του διαστημικού λεωφορείου Ατλάντις τροφοδότησαν χθες με καύσιμα οι υπηρεσίες εδάφους της NASA, ενόψει της τελευταίας εκτόξευσης διαστημικού λεωφορείου. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την περιοχή, όμως, έκαναν λόγο για καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις, απειλώντας την εκτόξευση. Περισσότεροι από 750.000 τουρίστες έχουν κατακλύσει την περιοχή του Ορλάντο στη Φλόριντα, για να παρακολουθήσουν την ιστορική εκτόξευση, που ήταν προγραμματισμένη για χθες στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Ανεβλήθη η απόφαση για τη Λαγκάρντ

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόφασή του εάν θα διατάξει δικαστική έρευνα γύρω από τη νυν επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ για τον ρόλο της σε απόφαση πλουσιοπάροχης αποζημίωσης του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί τo 2008, ανέβαλε το δικαστήριο του Παρισιού για την 4η Αυγούστου. Η κ. Λαγκάρντ έχει αρνηθεί κάθε παρατυπία στην έγκριση που προσέφερε για την καταβολή αποζημίωσης 285 εκατομμυρίων ευρώ στον φίλο του προέδρου Σαρκοζί, Μπερνάρ Ταπί, στο πλαίσιο συμβιβασμού διένεξής του με αποκρατικοποιημένη τράπεζα της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή