Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταχρίρ

Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταχρίρ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν χθες στους δρόμους της Αιγύπτου για να υπερασπιστούν την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και να εκφράσουν την οργή τους εναντίον των στρατιωτικών ηγετών που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο. Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου -το επίκεντρο των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο- συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Σκηνές έχουν στηθεί στην πλατεία καθώς και ένα μεγάλο αυτοσχέδιο σκίαστρο για να προστατεύονται οι συγκεντρωμένοι από τον καυτό ήλιο – το θερμόμετρο έδειχνε χθες 37 βαθμούς Κελσίου στο Κάιρο.

«Η επανάστασή μας συνεχίζεται», έγραφε πανό που είχε αναρτηθεί σε μια πλευρά της πλατείας. «Δεν είδαμε καμία αλλαγή. Ανατρέψαμε τον Μουμπάρακ και τώρα έχουμε έναν αρχιστράτηγο», έγραφε ένα άλλο πανό που κρατούσε διαδηλωτής. Ο αρχιστράτηγος είναι ο Χουσεΐν Ταντάουι, ο επικεφαλής του ανωτάτου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο και δεσμεύτηκε να προετοιμάσει τον δρόμο για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θεωρήθηκαν ηρωικές επειδή δεν συνέπραξαν με τον Μουμπάρακ, δέχονται οξείες επικρίσεις τόσο από αιγυπτιακές όσο και από διεθνείς οργανώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ταρέκ αλ Χόλι, ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας της 6ης Απριλίου, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του περασμένου Ιανουαρίου, δήλωσε ότι το σύνθημα «Αλλαγή, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη» είναι και σήμερα επίκαιρο. «Πέντε μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ δεν έχουμε επιτύχει τους σκοπούς μας», τόνισε.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ. Η πανίσχυρη οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αρχικά κράτησε αποστάσεις από τις διαδηλώσεις, ανήγγειλε ότι θα συμμετάσχει σε αυτές. «Ο στόχος πλέον είναι η μεταφορά της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε πολιτική κυβέρνηση. Δεν θα ανεχθούμε επιπλέον καθηστερήσεις σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Ασέμ Αμπντέλ Μαγκέντ, μέλος της οργάνωσης.

Ακτιβιστές στην Αίγυπτο έχουν κατ’ επανάληψιν καταγγείλει τους χειρισμούς των δυνάμεων ασφαλείας που κατέφυγαν στη χρήση βίας στην εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ και στην οποία σκοτώθηκαν 846 πολίτες. Τώρα, υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη χώρα υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί που ευθύνονται για την καταστολή εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή