Εγραψε ιστορία από τα σκάνδαλα, βούλιαξε στον βούρκο τους

Εγραψε ιστορία από τα σκάνδαλα, βούλιαξε στον βούρκο τους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα σκάνδαλα ήταν η ζωή της και ο θάνατός της. Στα 168 χρόνια της ύπαρξής της, η News of the World κατέστρεψε καριέρες, χώρισε ζευγάρια, ντρόπιασε ξανά και ξανά διασημότητες και δημοσίευσε λεπτομέρειες για τη ζωή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Και όταν δεν μπορούσε να ανακαλύψει σκάνδαλα, τα δημιουργούσε. Ηταν αναμενόμενο να βουλιάξει και η ίδια σε ένα βούρκο σκανδάλων, στερώντας από το βρετανικό αναγνωστικό κοινό την κυριακάτικη δόση ανατριχιαστικών εγκλημάτων, σεξουαλικών υποθέσεων και φτηνού λαϊκισμού.

«Το έμβλημά μας είναι η αλήθεια, η πράξη μας είναι η άφοβη αναζήτηση της αλήθειας» διαφήμιζε ο ιδρυτής της εφημερίδας, Τζον Μπράουν, το 1843. Ευγενής στόχος, εκτός αν ρωτήσει κανείς ποια ακριβώς θέματα ερευνούσε η News of the World και με ποιες μεθόδους. Η σχέση της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής εφημερίδας με τα θέματα πολιτικής και οικονομίας ήταν ανύπαρκτη, αλλά η ικανότητά της να καλλιεργεί ενδιαφέρον για τα πιο ασήμαντα ζητήματα αξιοζήλευτη.

Ενα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η εφημερίδα είχε ήδη την μεγαλύτερη κυκλοφορία από όλα τα βρετανικά εβδομαδιαία φύλλα, πουλώντας 18.000 αντίτυπα. To 1941, έτος θανάτου του Λασίλες Καρ, του εκδότη που σφράγισε όσο κανείς άλλος την ιστορία της εφημερίδας, είχε φθάσει τα 4,4 εκατ. φύλλα. Το απόγειο της κυκλοφορίας της καταγράφηκε το 1950. Τη χρονιά εκείνη, κάθε φύλλο της News of the World πουλούσε κατά μέσο όρο 8,4 εκατ. αντίτυπα. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Βρετανία Αυστραλός εκδότης Ρούπερτ Μέρντοχ χρησιμοποίησε τη News of the World ως πολιορκητικό κριό για την είσοδό του στη βρετανική αγορά. Αγόρασε την εφημερίδα από την οικογένεια Καρ «αντί πινακίου φακής», όπως ο ίδιος δήλωσε. Η δημοσίευση όμως των ημερολογίων της Κριστίν Κίλερ, γυναίκας που βρισκόταν στο επίκεντρο πολιτικο-κατασκοπευτικού σκανδάλου, οδήγησε στον εξοστρακισμό του Μέρντοχ από την καλή βρετανική κοινωνία και στη μετοίκησή του στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα 39 χρόνια στην ιδιοκτησία Μέρντοχ η εφημερίδα παρέμεινε η πρώτη σε κυκλοφορία στη Βρετανία, ενώ πέρασε στη δεύτερη θέση το 2008 πίσω από το άλλο σκανδαλοθηρικό φύλλο του ίδιου ιδιοκτήτη, τη Sun. Παρατηρητές θεωρούν τώρα ότι ο Μέρντοχ θα αντικαταστήσει τη News of the World με νέο κυριακάτικο φύλλο της Sun.

Τα τελευταία χρόνια, η εφημερίδα – χρυσωρυχείο αντιμετώπιζε όλο και μεγαλύτερα και όλο και πιο πολυέξοδα νομικά προβλήματα. Διασημότητες όπως η ηθοποιός Σιένα Μίλερ, ο ποδοσφαιριστής Αντι Γκρέι και ο επικεφαλής της Φόρμουλα 1 Μαξ Μόζλι έλαβαν αποζημιώσεις 100.000 στερλινών η πρώτη, 20.000 στερλινών ο δεύτερος και 60.000 στερλινών ο τρίτος. Παρά το γεγονός ότι η News of the World συνέχιζε φέτος να πουλάει 2,7 εκατ. φύλλα και να φέρνει κέρδη, η συνολική επίδρασή της στην εικόνα του ομίλου κατέληξε ζημιογόνος – και αυτό σε μία κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η οικογένεια Μέρντοχ προσπαθεί να αποσπάσει άδεια για την εξαγορά όσων μετοχών του καναλιού BSkyB δεν βρίσκονται ήδη στην ιδιοκτησία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή