Αμύθητος θησαυρός στα υπόγεια ναού

Αμύθητος θησαυρός στα υπόγεια ναού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θησαυρό αξίας που υπερβαίνει τα 22 δισ. δολάρια έφεραν στο φως οι έρευνες που διέταξε δικαστήριο του κρατιδίου της Κεράλα στα υπόγεια ινδουιστικού ναού.

Τα αμύθητα πλούτη περιλαμβάνουν πολύτιμα πετράδια, ράβδους χρυσού και αγαλματίδια από ατόφιο χρυσάφι.

Ο θησαυρός στον ινδουιστικό ναό Σρι Παντμασουάμι του 16ου αιώνα, που είναι με διαφορά το σημαντικότερο τέτοιο εύρημα στη χώρα, προκάλεσε την έκπληξη της τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου της Κεράλα, υποχρεώνοντας τις αρχές να διατάξουν τη φρούρηση του ναού σε εικοσιτετράωρη βάση από 24 αστυνομικούς. Ο ναός Παντμασουάμι δεν διέθετε καμία φύλαξη μέχρι σήμερα. Το εύρημα δημιούργησε ερωτήματα για την κυριότητα του θησαυρού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θεωρείται ότι αποθηκεύθηκε εκεί από τη βασιλική οικογένεια των μαχαραγιάδων του πριγκιπάτου της Τραβανκόρ, που συνενώθηκε στην Ινδία την εποχή της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία, το 1947. Ορισμένα από τα θησαυροφυλάκια στα υπόγεια του ναού δεν είχαν ανοιχτεί εδώ και 150 χρόνια.

Σύμφωνα με το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, την Παρασκευή, οι απόγονοι των πριγκίπων της Τραβανκόρ ανακοίνωσαν μέσω δικηγόρου τους ότι δεν διεκδικούν κανένα μέρος του θησαυρού, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, δεν τους ανήκει.

«Ο εκπληκτικός αυτός θησαυρός πρέπει να εκτεθεί σε μουσείο, ξεχωριστό από τον ναό, αλλά και να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς, όπως η οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων», είπε ο απόγονος του τελευταίου βασιλέα της Τραβανκόρ, Μαρτάντα Βάρμα. Οι περισσότεροι ινδουιστικοί ναοί στην Ινδία εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχες προσφορές από πιστούς με τη μορφή χρυσού ή μετρητών. Τα πλούτη που ανακαλύφθηκαν, όμως, στο Παντμασουάμι κάνουν τους άλλους ινδουιστικούς ναούς και τις προσφορές τους να μοιάζουν ασήμαντοι. Οι προσφορές άλλων ινδουιστικών ναών χρησιμοποιούνται συνήθως από τους διαχειριστές τους για τη χρηματοδότηση λατρευτικών τελετών και περιορισμένων κοινωνικών προγραμμάτων, όπως η βοήθεια προς τους απόρους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας διέταξε τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν στο άνοιγμα των θησαυροφυλακίων του Παντμασουάμι, για να εκτιμήσουν τα κεφάλαια του ναού, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε τοπικός ακτιβιστής. Ο Τ. Π. Σουνταρατζάν είχε καταθέσει αγωγή κατηγορώντας τους διαχειριστές του ναού για ατασθαλίες και ελλιπή φύλαξη του ναού, που είναι αφιερωμένος στον θεό Βισνού.

Η έρευνα έφερε έτσι στο φως σακιά γεμάτα χρυσά νομίσματα, διαμάντια και άλλα πετράδια, καθώς και αγαλματίδια θεοτήτων από ατόφιο χρυσάφι. Τη Δευτέρα, οι αρχές ξεκίνησαν την αποσφράγιση του «Τομέα Β», μεγάλος κλειδωμένος χώρος, όπου αναμένεται να βρεθούν κι άλλα πλούτη.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Ουμέν Τσάντι, είπε ότι η Κεράλα δεν θα επιδιώξει να αναλάβει τη διαχείριση του ναού και των θησαυρών του, κάτι το οποίο αποτελεί και επιθυμία των ακτιβιστών. Η τύχη του ναού και του θησαυρού του βρίσκεται τώρα στα χέρια του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα εκδώσει την απόφασή του αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Ο ναός Παντμασουάμι βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας του κρατιδίου, την Τιρουβανανταπουράμ. Η Κεράλα, που έχει κομμουνιστική κυβέρνηση, είναι από τα σχετικά εύπορα κρατίδια της Ινδίας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους σε ζωτικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή