Ολα ανοιχτά για διεκδίκηση του χρίσματος από Στρος-Καν

Ολα ανοιχτά για διεκδίκηση του χρίσματος από Στρος-Καν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστά στοιχεία που ανέτρεψαν τα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση Ντομινίκ Στρος-Καν. Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, παραιτήθηκε από το αξίωμά του από το ΔΝΤ και αποχώρησε από την κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος του προεδρικού υποψηφίου των Γάλλων Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2012, απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, σε μια αναμέτρηση που οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν νικητή.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου στις 18 Ιουλίου. Και προτίθεται να δηλώσει αθώος. Μέχρι τότε οι έρευνες θα συνεχιστούν, όμως σύμφωνα με παρατηρητές της υπόθεσης είναι πιθανόν να έχουν απορριφθεί οι κατηγορίες εναντίον του. Στις 13 Ιουλίου, ωστόσο, λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Γάλλων Σοσιαλιστών. Θα παραταθεί άραγε η προθεσμία, για να υποβάλει και ο Στρος-Καν υποψηφιότητα; Παρά τη δραματική τροπή των εξελίξεων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 54% των Γάλλων δηλώνει αντίθετο στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Η Μαρτίν Ομπρί, πρώτη γραμματέας των Γάλλων Σοσιαλιστών και εκ των διεκδικητών του χρίσματος, φέρεται ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Στρος-Καν, λίγο μετά αφού το δικαστήριο του Μανχάταν ήρε τους περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, ο Στρος-Καν της είπε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν Μαρί Λε Γκεν, από 25ετίας προσκείμενος στον Στρος-Καν, το διέψευσε. Ο Μπενουά Αμόν, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που στηρίζει την Ομπρί, δήλωσε ότι στην τηλεφωνική τους συνομιλία οι δύο πολιτικοί διατήρησαν το πνεύμα της πρότερης, άγραφης συμφωνίας τους, ότι θα είναι υποψήφιος αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος, ο Φρανσουά Ολάντ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέρεται ως επικρατέστερος να νικήσει τον Σαρκοζί, απόντος του Στρος-Καν, δέχεται αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των υποψηφιοτήτων όπως και η πρώην σύζυγός του, και συνυποψήφιά του για το χρίσμα, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ωστόσο, η Ρουαγιάλ επέμεινε ότι μέχρι να ζητήσει ο ίδιος ο Στρος-Καν να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος είναι πρόωρη. Σημειωτέον ότι ο Ολάντ εμπλέκεται και στην υπόθεση της Γαλλίδας συγγραφέως Τριστάν Μπανόν, η οποία άσκησε μήνυση κατά του Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού το 2003. Η νεαρή συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Ολάντ γνώριζε τι έχει συμβεί και ότι την είχε συμβουλέψει να ασκήσει μήνυση εναντίον του Στρος-Καν. Ο Ολάντ το αρνείται, όμως παραδέχεται ότι γνώριζε ένα κομμάτι της υπόθεσης.

Την ίδια μέρα, την περασμένη Τρίτη, η Ναφισατού Ντιαλό, η καμαριέρα από τη Γουινέα, που κατήγγειλε τον Στρος-Καν για βιασμό, άσκησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της εφημερίδας New York Post, επειδή ανέφερε ότι εργαζόταν ως πόρνη. Σύμφωνα πάντως με τη δικαστική έρευνα, η Ντιαλό στις 15 Μαΐου, μια μόλις ημέρα μετά τον υποτιθέμενο βιασμό της από τον Στρος-Καν μίλησε τηλεφωνικώς με λαθρέμπορο ναρκωτικών φυλακισμένο στην Αριζόνα, με τον οποίο έχει παντρευτεί και στον οποίο φέρεται ότι είπε «μην ανησυχείς, ο τύπος έχει πολλά χρήματα, ξέρω τι κάνω». Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, η Ντιαλό είπε ψέματα όχι μόνο για την απόπειρα βιασμού της από τον Στρος-Καν, αλλά και για να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Φέρεται επίσης ότι είπε ψέματα και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές για να έχει επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή