Κόβονται τα δολάρια προς το Πακιστάν

Κόβονται τα δολάρια προς το Πακιστάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για το Πακιστάν ήρθε η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι παρακρατούν κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα. Η απόφαση είναι ένδειξη των εντάσεων που επικρατούν στις διμερείς σχέσεις, μετά την αμερικανική επιδρομή για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν εν αγνοία των Πακιστανών αξιωματούχων.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Γουίλιαμ Ντέιλι επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλουν 800 εκατ. δολάρια στο Πακιστάν, ήτοι σχεδόν το ένα τρίτο των 2 δισ. δολαρίων της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε προαναγγείλει την κίνηση δηλώνοντας ότι το Πακιστάν πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία του Βορείου Βαζιριστάν.

Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι διατηρεί 140.000 άνδρες στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ως ανάχωμα στους ισλαμιστές αντάρτες με τους οποίους οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο εσωτερικό του Πακιστάν, η αμερικανική βοήθεια θεωρείται ανταμοιβή για τη συντήρηση των στρατευμάτων αυτών, πράγμα που συχνά φέρνει σε δύσκολη θέση τον πακιστανικό στρατό παρουσιάζοντάς τον σαν «υπεργολάβο». «Νομίζω ότι δεν είναι σώφρων κίνηση να περιμένει κανείς ότι οι Πακιστανοί θα αλλάξουν στάση ύστερα από ένα δημόσιο ράπισμα», δήλωσε ο Ταρίκ Φατεμί, Πακιστανός πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ. «Αυτό θα ενισχύσει τους κύκλους των ενόπλων δυνάμεων που πάντα αντιμετώπιζαν τη σχέση του Πακιστάν με τις ΗΠΑ με δυσπιστία».

Αντίβαρο η Κίνα

Ως αντίβαρο στις αμερικανικές επιρροές λειτουργεί στο Πακιστάν η Κίνα. «Ο πακιστανικός στρατός προσπαθεί να πάρει την κινεζική οδό», δήλωσε η αναλύτρια Αγιέσα Σιντίκα. Η Κίνα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, ενώ οι δύο χώρες συνεργάζονται στρατηγικά σε σειρά τομέων.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, ασκούν επιρροή στο Πακιστάν και στον οικονομικό τομέα. «Η Αμερική καταλαβαίνει ότι το Πακιστάν χρειάζεται χρήματα. Το Πακιστάν είναι χρεοκοπημένο. Δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από τις ΗΠΑ, άρα τελικά θα επιστρέψει (στις αγκάλες των ΗΠΑ)», δήλωσε η Σιντίκα. Η αναλύτρια χαρακτήρισε την παρακράτηση της στρατιωτικής βοήθειας «ένδειξη του τι μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί. Αν αποσύρουν και την οικονομική βοήθεια, θα στεγνώσουν τα πάντα, περιλαμβανομένης και της βοήθειας από τους πολυμερείς οργανισμούς».

Το Πακιστάν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει χορηγήσει στη χώρα δάνειο 11 δισ. δολαρίων. Το ΔΝΤ έχει διακόψει τη χορήγηση δόσεων του δανείου από τον Αύγουστο του 2010, λόγω ελλιπούς εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Οι σχέσεις Πακιστάν-ΗΠΑ οξύνθηκαν με την παραπομπή σε δίκη του υπαλλήλου της CIA Ρέιμοντ Ντέιβις για τους φόνους δύο Πακιστανών, με την αποκάλυψη των ονομάτων δύο διαδοχικών σταθμαρχών της CIA από πηγές του πακιστανικού στρατού και βέβαια με την επιδρομή εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν, που ακολουθήθηκε από τη διαταγή αποχώρησης Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Κάποια από τα κονδύλια βοήθειας που παρακρατούνται αφορούν εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω εκπαιδευτές. Περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια αφορούν χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί και αναμενόταν να ρεύσουν κατευθείαν στα κρατικά πακιστανικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή