Λύση για την ορκωμοσία στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Λύση για την ορκωμοσία στο τουρκικό Κοινοβούλιο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση εδόθη χθες στο δράμα που εκτυλισσόταν επί εβδομάδες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, λόγω της άρνησης των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορκιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των νεοεκλεγέντων συναδέλφων τους Μουσταφά Μπαλμπάι και Μεμέτ Χαμπεράλ, υπόδικων με την κατηγορία της ανάμειξης στις υποθέσεις Εργκένεκον και «Βαριοπούλα».

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», οι 135 βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) αποφάσισαν να ορκιστούν μετά την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, χθες, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ αντιπροσώπων του κόμματός τους και του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είχαν αρχίσει την περασμένη Παρασκευή. Σε κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν τα δύο κόμματα αναφέρεται ότι η λύση του τρέχοντος προβλήματος μπορεί να εξευρευθεί εντός του Κοινοβουλίου και ότι οι νόμοι και το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύονται με τρόπο επωφελή προς τις ατομικές ελευθερίες. Κατά τη «Ζαμάν», με τη διατύπωση αυτή σώζονται τα προσχήματα για το CHP, εφόσον δεν γίνεται αποδεκτή από το ΑΚΡ τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε οι υπόδικοι βουλευτές να γίνουν δεκτοί.

Στις συνομιλίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν εκλήθησαν να μετάσχουν αντιπρόσωποι του κουρδικού BDP, υπό την αιγίδα του οποίου εξελέγησαν 36 ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές, που επίσης αρνήθηκαν να ορκιστούν, επειδή έξι από αυτούς κρατούνται υπόδικοι στη δίκη για το KCK, σκέλος του ΡΚΚ.

Παράλληλα με το δράμα της ορκωμοσίας εξελίσσεται και το σκάνδαλο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ντενίζ Φενερί, καθώς με χθεσινή δικαστική απόφαση στην Αγκυρα συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου -και προσκείμενος στο ΑΚΡ- Ζαχίτ Ακμάν και τέσσερα στελέχη του τηλεοπτικού δικτύου Κανάλ 7. Ολοι κατηγορούνται για διασπάθιση των χρημάτων της φιλανθρωπικής οργάνωσης, που έχει έδρα τη Γερμανία. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή