Σαλιγκάρια χωνεμένα και όμως ζωντανά

Σαλιγκάρια χωνεμένα και όμως ζωντανά

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό σαλιγκαριών καταφέρνουν να επιβιώσουν αφού έχουν φαγωθεί από πουλιά, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί πώς εξαπλώνονται σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Ομάδα ερευνητών του ιαπωνικού πανεπιστημίου στο Τοχόκου μελέτησε τη διατροφική συμπεριφορά των μικρών πράσινων πουλιών «White Eyes» (σ.σ. Λευκά Μάτια) -μήκους 10 εκατοστών, με λευκούς δακτυλίους κάτω από τα μάτια- στη νήσο Χαχατζίμα. Τα συγκεκριμένα πουλιά τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με σαλιγκάρια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 15% των σαλιγκαριών που τρώγονται από αυτά τα πουλιά επιβιώνει της πέψης και επανεμφανίζονται ζωντανά στα περιττώματά τους. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήριο στη Χαχατζίμα, όπου οι επιστήμονες έτρεφαν τα πουλιά με σαλιγκάρια τύπου Tornatellides Boeningi. «Η αλήθεια είναι πως εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι το 15% των σαλιγκαριών παρέμενε εν ζωή παρότι είχαν περάσει από το στομάχι και το έντερο των πτηνών», σχολίασε ο ερευνητής Σινιχίρο Ουάντα. Οι επιστήμονες μελέτησαν και τις γενετικές διαφορές πληθυσμών των Tornatellides Boeningi σε διαφορετικά σημεία του νησιού και ανακάλυψαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι υπήρξαν επαφές μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών παρά τη φαινομενική γεωγραφική τους απομόνωση. «Στη βιογεωγραφία των σαλιγκαριών βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με μυστηριώδεις πατέντες διάδοσης σε μεγάλες αποστάσεις, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν μόνο με επιχειρήματα περί μεταφοράς μέσα από τα έντερα των πουλιών ή μέσω κυκλώνων», συνέχισε ο κ. Ουάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή