Φόροι ρύπων στην Αυστραλία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή ειδικής φορολογίας στους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ρυπαντές αποφάσισε η κυβέρνηση της Αυστραλίας πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η πρωθυπουργός Τζούλια Τζίλαρντ τόνισε ότι από την ερχόμενη χρονιά η εκπομπή ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον θα φορολογείται με 25 δολάρια Αυστραλίας και το μέτρο θα επηρεάσει τουλάχιστον 500 εταιρείες. Από το 2015 προβλέπεται και η θέσπιση χρηματιστηρίου ρύπων. Ομως η προστασία του περιβάλλοντος έχει και την αρνητική της πλευρά καθώς οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν κατά 1%.

Οι επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και οι αυξήσεις στα αγαθά που αυτή θα επιφέρει θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αυστραλιανής κυβέρνησης, η φορολόγηση των ρυπαντών θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο (την 1η Ιουλίου 2012). Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όποια εταιρεία παράγει και απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, ορισμένοι τομείς δραστηριότητας, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δασοκομία, θα εξαιρεθούν ενώ δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι κάτοχοι αυτοκινήτων. Οι χαλυβουργίες, τα ανθρακωρυχεία και κάθε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας θα αποζημιωθούν ώστε η νέα φορολογία να μην αποβεί γι’ αυτούς εξοντωτική.

Για την αναγκαιότητα εφαρμογής του νέου μέτρου, η Αυστραλή πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «ως έθνος οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με αποκλειστικά καθαρή ενέργεια. Ολοι οι Αυστραλοί θέλουμε να κάνουμε το σωστό για το περιβάλλον».

Μέχρι το 2015 οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Αυστραλίας θα καταβάλλουν ένα σταθερό ποσό για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα, ενώ αργότερα θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα σύστημα αγοραπωλησιών (χρηματιστηρίου) ρύπων. Τότε η κυβέρνηση θα καθορίσει την ανώτατη και κατώτατη τιμή ανά τόνο για μια τριετία έτσι ώστε να μην υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές των αγαθών.

Αρνητικές αντιδράσεις

Στην αντιπέρα όχθη, βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας και η αντιπολίτευση εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα φορολόγησης των ρυπαντών, τονίζοντας ότι η αυστραλιανή επιχειρηματικότητα θα δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Εξίσου αντίθετοι, όμως, εμφανίζονται να είναι και οι πολίτες καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, όπως εξηγούν αναλυτές, η απόφαση της Αυστραλίας για φορολόγηση των ρυπαντών ενδεχομένως να επηρεάσει και άλλα κράτη, όπως τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που μελετούν τη δημιουργία ανάλογων συστημάτων. Και η Νότια Αφρική έχει εκδηλώσει την πρόθεση επιβολής φόρου ρύπανσης στα τέλη του 2012. Τέλος, στόχος της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των εκπομπών CO2 κατά 160 εκατομμύρια τόνους έως τo 2020, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή