Επίθεση οπαδών του Ασαντ κατά ξένων πρεσβειών

Επίθεση οπαδών του Ασαντ κατά ξένων πρεσβειών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οπαδοί του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ αποπειράθηκαν χθες να εισβάλουν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στη Δαμασκό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες ενέργειες, κατηγόρησε το καθεστώς ότι «αρνήθηκε» να την προστατεύσει και κάλεσε τον Σύρο επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί, καταγγέλλοντας μαζί με το Παρίσι τη Δαμασκό ότι παραβιάζει θεμελιώδεις διπλωματικές συνθήκες.

Πέταξαν πέτρες

Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη των πρεσβευτών των δύο χωρών στην πόλη Χόμα, την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη υποστήριξης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το πλήθος εκτόξευε πέτρες στα κτίρια, ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες- φώναζαν «δεν θέλουμε ξένη παρέμβαση στη χώρα».

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία και δεν υπήρξε «άμεση απειλή για το προσωπικό της». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ορισμένα άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο και κατηγόρησε τη Δαμασκό για ολιγωρία.

Οι διαδηλωτές ύψωσαν τη συριακή σημαία και έγραψαν συνθήματα αποκαλώντας «σκύλο» τον Αμερικανό πρέσβη. Επίθεση δέχθηκε και η πρεσβευτική κατοικία, η οποία βρίσκεται μερικά τετράγωνα μακριά από την πρεσβεία, αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν τραυματισμοί. Οι φρουροί της γαλλικής πρεσβείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να εισβάλουν στον χώρο της, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι επιθέσεις επαναλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ψήφιση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από το καθεστώς Ασαντ.

Κατά τη διάρκεια άλλων βίαιων επεισοδίων, χθες, συριακές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον έναν άμαχο και τραυμάτισαν 20 στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, κατά τη διάρκεια μιας απ’ τις σφοδρότερες επιδρομές τους, προκειμένου να αποτρέψουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ασαντ.

Σε σημείο μηδέν ο εθνικός διάλογος

Παράλληλα, χθες, ήταν η δεύτερη μέρα του εθνικού διαλόγου, στην οποία έχει προσκαλέσει το καθεστώς Ασαντ την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση, εφόσον συνεχίζεται η βίαιη καταστολή. «Ο διάλογος μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ισότητα», παρατήρησε ο Αϊμάν Αμπντέλ-νουρ, στην ιστοσελίδα all4syria.com, για να συμπληρώσει: «Προς το παρόν δεν υπάρχει διάλογος». Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Χιλάλ Χασάν, δεν είναι σοβαρή η έκκληση του Ασαντ για διάλογο και την έκανε προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φαρούκ αλ-Σάρα, δήλωσε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Κυριακής ότι οι Αρχές σκοπεύουν να γυρίσουν καινούργια σελίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιτρέψουν τη λειτουργία πολυκομματικού συστήματος.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι αναλυτές διατείνονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν κενό χαρτί όσο οι μηχανισμοί καταστολής του καθεστώτος Ασαντ παραμένουν στο απυρόβλητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή