H Γαλλία δεν συζητεί με το λιβυκό καθεστώς

H Γαλλία δεν συζητεί με το λιβυκό καθεστώς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το Παρίσι διέψευσε χθες τις δηλώσεις του υιού Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, σύμφωνα με τις οποίες η λιβυκή κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία. Ομως, η δήλωση του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ ότι οι αντάρτες οφείλουν να προσέλθουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το στρατόπεδο του Καντάφι υποδηλώνει όλο και μεγαλύτερη γαλλική ανυπομονησία.

Στις αρχές, η γαλλική κυβέρνηση διαλαλούσε ότι η λιβυκή εκστρατεία θα διαρκέσει «εβδομάδες, όχι μήνες». Τέσσερις μήνες αργότερα, η στασιμότητα παραμένει, με τους αντάρτες να ελέγχουν τη Βεγγάζη και τον Καντάφι να ελέγχει την Τρίπολη. «Δεν υπάρχουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στο καθεστώς Καντάφι, αλλά διοχετεύουμε μηνύματα μέσω του ανταρτικού Λιβυκού Μεταβατικού Συμβουλίου και των συμμάχων μας»,  δηλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Η Γαλλία επιθυμεί πολιτική λύση, όπως ανέκαθεν λέγαμε». Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι απεσταλμένοι των Παρισίων και της Τρίπολης έχουν συναντηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Τυνησία, αν και δεν έχει καταγραφεί ουσιώδης πρόοδος.

Οι συνομιλίες, τον περασμένο μήνα, ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και σε απεσταλμένο του Καντάφι φέρεται ότι έληξαν εντός ολίγων λεπτών, μόλις ο απεσταλμένος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Καντάφι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές. «Μέχρι στιγμής πρόκειται για διάλογο κωφών. Ο Σαρκοζί θεωρεί αδιανόητο το να παραμείνει ο Καντάφι στη Λιβύη ή σε κάποια γειτονική χώρα. Επιμένει», είπε η ίδια πηγή. «Η πραγματικότητα είναι ότι διαπραγματευόμαστε με τη Γαλλία και όχι με τους αντάρτες» είχε δηλώσει ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι σε αλγερινή εφημερίδα. «Ο Σαρκοζί μας είπε «εμείς δημιουργήσαμε το συμβούλιο των ανταρτών, χωρίς την υποστήριξη, τα λεφτά και τα όπλα μας δεν θα υπήρχε ποτέ. Μόλις συμφωνήσουμε, θα υποχρεώσουμε το συμβούλιο να κηρύξει εκεχειρία»». Εκπρόσωπος των ανταρτών χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως προσπάθεια του Καντάφι να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο των ανταρτών και στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή