Αποχώρηση Γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν

Αποχώρηση Γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την αποχώρηση 1.000 Γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, μέχρι τα τέλη του 2012, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή διάρκειας πέντε ωρών στη χώρα. Στον απόηχο της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσπευση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει να ξέρει κανείς πώς να τελειώνει έναν πόλεμο». Πρόσθεσε δε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα βρίσκονται στη βάση τους στην επαρχία Καπίζα, κοντά στην Καμπούλ, ενώ όλες οι μάχιμες μονάδες θα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μέχρι το 2014. Επειτα από αυτή την ημερομηνία, ορισμένοι Γάλλοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν με σκοπό να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Σαρκοζί στο Αφγανιστάν από την αρχή της προεδρίας του το 2007, η οποία συνέπεσε με τη δολοφονία του Αχμάντ Καρζάι, αδελφού του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, από σωματοφύλακά του. Η Γαλλία συμμετέχει στην αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν από το 2001, στο πλαίσιο της οποίας έχουν σκοτωθεί 64 Γάλλοι στρατιώτες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων μπορεί να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2012 στη Γαλλία, οι οποίες αναμένονται να εξελιχθούν σε δύσκολη αναμέτρηση μεταξύ του ιδίου και του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς.

Μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον περασμένο Μάιο στο Πακιστάν, οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από το Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί στο Αφγανιστάν έλαβε χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του νέου υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα στη χώρα και δύο μόνο μέρες πριν από τη 14η Ιουλίου, εθνική εορτή της Γαλλίας, επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, στους φετινούς εορτασμούς της οποίας θα τιμηθούν οι στρατιώτες των αποστολών στο εξωτερικό. Η επίσκεψη Σαρκοζί έγινε επίσης λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση, μάλλον απρόσμενη, δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι στο Αφγανιστάν επί ενάμιση χρόνο και που αντιμετωπίστηκαν ως ήρωες άμα τη επιστροφή τους στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι και τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή