Δριμεία επίθεση της Κλίντον κατά του Ασαντ

Δριμεία επίθεση της Κλίντον κατά του Ασαντ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οξύνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικανών και Σύρων στον απόηχο της επίθεσης εξοργισμένων υποστηρικτών του καθεστώτος Ασαντ στην καρδιά της Δαμασκού. Χθες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ έχει απολέσει τη νομιμότητά του και πως είναι κάθε άλλο παρά αναντικατάστατος. «Αν οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ασαντ, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν κρυφά πως το καθεστώς θα αναδυθεί από την αναταραχή για να συνεχίσει τη βία και την καταστολή, κάνει λάθος», τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. «Ο πρόεδρος Ασαντ δεν είναι αναντικατάστατος και δεν έχουμε επενδύσει στο να παραμείνει στην εξουσία», κατέληξε η κ. Κλίντον.

Η επιθετική τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πυροδότησε την έντονη αντίδραση του καθεστώτος Ασαντ, το οποίο έκανε λόγο για «προκλητικές δηλώσεις» και «ωμό παρεμβατισμό». Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας υπογραμμίζει ότι «η στάση της κ. Κλίντον αναδεικνύει τον παρεμβατισμό των Αμερικανών στα εσωτερικά της χώρας» και καθιστά σαφές πως «η νομιμότητα του προέδρου Ασαντ δεν καθορίζεται από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά από τον λαό». Υπενθυμίζεται ότι πλήθος υποστηρικτών του καθεστώτος προκάλεσε προχθές σοβαρές υλικές ζημιές στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον συριακό Τύπο, οι επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη, Ρόμπερτ Φορντ και του Γάλλου ομολόγου του, Ερίκ Σεβαλιέ στην πόλη Χάμα, όπου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, προκάλεσαν τη «λαϊκή οργή».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις σε βάρος των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Δαμασκό. Στο σχετικό ψήφισμα υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση της συριακής κυβέρνησης να παρέχει προστασία στις ξένες διπλωματικές αποστολές. Νωρίτερα, η Γαλλία είχε καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη να «πάρουν επιτέλους θέση για τα πρόσφατα γεγονότα». Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε «αβάσταχτη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία. «Η Κίνα και η Ρωσία αποτρέπουν την υιοθέτηση ψηφίσματος – καταδίκης της Συρίας, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο», πρόσθεσε ο κ. Φιγιόν. Χθες, πάντως, η παρουσία της συριακής αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από έντονη έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Στη δε γαλλική πρεσβεία, ειδικά συνεργεία έσβησαν τα συνθήματα που είχαν γραφτεί με κόκκινη μπογιά στους τοίχους του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή