Θύματα Μέρντοχ και στην αστυνομία

Θύματα Μέρντοχ και στην αστυνομία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρωτόγνωρες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο υποκλοπών που συγκλονίζει τη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες. Οι «ωτακουστές» του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ δεν είχαν αφήσει -ως φαίνεται- κανέναν τον οποίο να μην παρακολουθούν. Θύματα εγκληματικών πράξεων, τρομοκρατικών επιθέσεων, πεσόντες στα πεδία των μαχών, αλλά και πολιτικοί, γαλαζοαίματοι και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας είναι μερικά από τα θύματα του ομίλου Μέρντοχ.

Χθες ο υπαρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Τζον Γέιτς, καταθέτοντας στην επιτροπή του Κοινοβουλίου που εξετάζει το ζήτημα, τόνισε ότι και το δικό του τηλέφωνο πρέπει να παρακολουθούνταν κατά την περίοδο 2005-2006. Ο Γέιτς δέχεται σήμερα δριμύτατη κριτική επειδή το 2009 αρνήθηκε να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα των υποκλοπών από τη News of the World, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρηματίστηκε από δημοσιογράφους, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δωροδοκήθηκαν άλλοι αστυνομικοί. Επίσης αρνήθηκε ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του τον έκανε να μην ερευνήσει τη δραστηριότητα των υπευθύνων της εφημερίδας.

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας, Πίτερ Κλαρκ, τόνισε ότι ο όμιλος του Μέρντοχ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην οδηγηθεί πουθενά η έρευνα. «Ψέματα και μόνο ψέματα», ήταν οι απαντήσεις της εφημερίδας, τόνισε ο Κλαρκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στο στόχαστρο των «ανθρώπων της News of The World» βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας που διενεργούσαν την έρευνα περί υποκλοπών από τη News of the World το 2006.

Τις ερχόμενες ημέρες προσεκλήθησαν να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο γιος του Τζέιμς, πρόεδρος του ομίλου News International, και η διευθύνουσα σύμβουλος Ρεμπέκα Μπρουκς, ώστε να διευκρινιστεί τι ακριβώς γνώριζαν για τις ενέργειες των δημοσιογράφων και τις δωροδοκίες αστυνομικών.

Ανάμεσα στα θύματα του «δημοσιογραφικού δαιμονίου» του ομίλου Μέρντοχ και ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι συνεργάζονται με εγκληματίες που έχουν διαπράξει εγκλήματα βίας και απάτες», ενώ θυμήθηκε ότι όταν έμαθε διά στόματος της Ρεμπέκα Μπρουκς ότι η Sun θα δημοσίευε άρθρο για την ασθένεια του νεογέννητου γιου του, δάκρυσε. «Γνωρίζω τώρα τις διασυνδέσεις των Sunday Times με τον υπόκοσμο, με γνωστούς εγκληματίες τους οποίους προσέλαβαν για να φέρουν σε πέρας την πιο αηδιαστική εργασία εναντίον όχι μόνον εμού αλλά και άλλων εντελώς αβοήθητων», κατέληξε στη συνέντευξή του στο ΒΒC.

Μπροστά στις καταιγιστικές αποκαλύψεις, η βρετανική κυβέρνηση μετέβαλε τη στάση της και ανακοίνωσε χθες ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του Εργατικού Κόμματος να μην επιτραπεί η εξαγορά του δορυφορικού καναλιού BSkyB από τον όμιλο Μέρντοχ, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη δέσμευσή του για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.

Τέλος, η News International αγόρασε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που υποδεικνύουν ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει η εφημερίδα Sun και την Κυριακή για να αντικαταστήσει τη News of The World. Επίσης, η News Corp ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει δικές της μετοχές ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός των επόμενων δώδεκα μηνών, προκειμένου να ανακόψει την κατακρήμνιση της τιμής της, κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή