Κυνηγώντας τον Μπιν Λάντεν με… εμβολιασμούς

Κυνηγώντας τον Μπιν Λάντεν με… εμβολιασμούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους μήνες πριν από την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, η CIA οργάνωσε ένα ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμών στην πόλη Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν, ως τέχνασμα, προκειμένου να λάβει δείγμα DNA από μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν, τα οποία πιστευόταν ότι κρύβονταν σε κατοικία στην πόλη.

Αυτό ισχυρίζεται Αμερικανός αξιωματούχος. Το πρόγραμμα των δήθεν εμβολιασμών, που σχεδιάστηκε ενώ η CIA προσπαθούσε να διακριβώσει αν ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν στη συγκεκριμένη κατοικία, δίνει νέα διάσταση στα παιχνίδια κατασκοπείας τα οποία επί μήνες προηγήθηκαν της νυχτερινής επιδρομής που είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στις αρχές του Μαΐου.

Το εν λόγω πρόγραμμα επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν. Τη συγκεκριμένη επιχείρηση της CIA έφερε εις πέρας ο Σακίλ Αφρίντι, Πακιστανός γιατρός, τον οποίο, στη συνέχεια, Πακιστανοί πράκτορες συνέλαβαν ως ύποπτο για συνεργασία με τους Αμερικανούς. Οπως επιβεβαιώνει ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο δρ Αφρίντι εξακολουθεί να κρατείται στο Πακιστάν, ο μόνος Πακιστανός απ’ όσους ανακρίθηκαν για την υπόθεση της εξόντωσης Μπιν Λάντεν ο οποίος παραμένει υπό κράτηση.

Αν ο Πακιστανός γιατρός κατάφερνε να λάβει δείγμα DNA από άτομα που κρύβονταν στην κατοικία στο Αμποταμπάντ, το γεγονός θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τους Αμερικανούς. Θα έδινε τη δυνατότητα στη CIA να ταυτοποιήσει τα δείγματα DNA με αυτά άλλων μελών της οικογένειας του Μπιν Λάντεν, τα οποία έχει στα αρχεία της, και να δώσει έτσι τα πρώτα συγκεκριμένα στοιχεία, ύστερα από χρόνια, για το πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πακιστανός γιατρός κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην επίμαχη κατοικία στο Αμποταμπάντ, ωστόσο δεν είδε ποτέ τον Μπιν Λάντεν ούτε κατόρθωσε να λάβει δείγμα DNA από μέλη της οικογένειάς του. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν ήταν βέβαιοι αν ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Αμποταμπάντ όταν δεκάδες μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην κατοικία.

Την ύπαρξη του ψεύτικου προγράμματος εμβολιασμών ανέφερε πρώτη η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το βρετανικό δημοσίευμα.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς η CIA κατόρθωσε να στρατολογήσει τον δρα Αφρίντι για να εργαστεί για τις ΗΠΑ. Οπως ανέφερε ο Guardian, o δρ Αφρίντι χρησιμοποίησε ομάδα νοσοκόμων για να μοιράσει εμβόλια στο Αμποταμπάντ κατά της ηπατίτιδας-Β, αρχίζοντας ωστόσο την εφαρμογή του προγράμματος στα περίχωρα της πόλης και προσπαθώντας να διατηρήσει χαμηλό προφίλ σχετικά με αυτό.

Οι στρατιωτικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν εξοργίστηκαν με την αμερικανική επιχείρηση στην οποία εξοντώθηκε ο Μπιν Λάντεν. Πακιστανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτρέψουν έτερη παρέμβαση στο Πακιστάν ενώ πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Πακιστάν ενδιαφέρεται περισσότερο να εντοπίζει πληροφοριοδότες της CIA και λιγότερο μέλη της Αλ Κάιντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή