Νέες ταραχές στο Μπέλφαστ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο Μπέλφαστ, τη νύχτα της Δευτέρας, όταν Ιρλανδοί εθνικιστές έκαψαν αυτοκίνητα και έριξαν βόμβες μολότοφ διαμαρτυρόμενοι για τις προγραμματισμένες για χθες πορείες των φιλο-Βρετανών Προτεσταντών.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και εκτοξευτήρες νερού προκειμένου να διαλύσουν ένα πλήθος 200 ανθρώπων, σε πολλές καθολικές περιοχές στα δυτικά της πόλης, όταν στράφηκαν εναντίον τους πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι ταραξίες κατέλαβαν επίσης ένα λεωφορείο κι αφού έβγαλαν έξω τον οδηγό του και τους επιβάτες, το έστρεψαν εναντίον του αστυνομικού κλοιού, αν και καταστράφηκε πριν τον φθάσει.

Δεκάδες χιλιάδες Προτεσταντών συμμετέχουν κάθε χρόνο σε πορείες για την επέτειο της νίκης, το 1690 του βασιλιά Γουλιέλμου της Οράγγης επί του καθολικού βασιλιά Ιακώβου, στη μάχη του Μπόιν, που βοήθησε να εξασφαλιστεί η κυριαρχία των Προτεσταντών στην Ιρλανδία. Ωστόσο, πολλοί καθολικοί θεωρούν πρόκληση αυτές τις πορείες και συχνά ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις, όταν διέρχονται από τις καθολικές περιοχές. «Είναι γιορτή, δεν θέλουμε φασαρίες», δήλωσε ο Εντι Γουάιτ, επικεφαλής του Τάγματος της Οράγγης. «Αν προσβάλλονται από τη βρετανική σημαία, δεν θα έπρεπε να ζουν σ’ αυτή τη χώρα».

Πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες είχαν απευθύνει έκκληση για ειρηνικές πορείες, αλλά απ’ ό,τι απεδείχθη εκ των υστέρων, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Μια 30ετής περίοδος συγκρούσεων μεταξύ Προτεσταντών, που θέλουν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και Ιρλανδών εθνικιστών, κυρίως καθολικών, που θέλουν να αποτελεί τμήμα της Ιρλανδίας, έκλεισε με μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή της εξουσίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει σημαντικά η βία, εντούτοις οι ετήσιες παρελάσεις του Τάγματος της Οράγγης, τη 12η Ιουλίου, αποτελούν πάντα τη σπίθα που μπορεί να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις. Στις τρεις δεκαετίες της περιόδου των «Ταραχών», όπως έχει ονομαστεί, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3.500 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή