ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο Ασάντζ κατέφθασε στο Λονδίνο για την εξέταση της έφεσής του

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατέφθασε στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, για την εξέταση της έφεσής του εναντίον της απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για τον βιασμό δύο γυναικών. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες ώρα Ελλάδος 12.30 και αναμένεται να κρατήσει δύο μέρες. Ομάδα υποστηρικτών του περίμενε έξω από το δικαστήριο με πλακάτ επιδιώκοντας την απελευθέρωση του 40χρονου και του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στο WikiLeaks. Ο Ασάντζ, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο και έκτοτε παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό σε σπίτι φίλου του, αρνείται τις κατηγορίες για τον βιασμό των δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΕΞ ΑΛΕΝ ΖΙΠΕ

Ετοιμος να παραιτηθεί ο Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ετοιμος να παραιτηθεί φέρεται ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. Αισιόδοξη στάση κρατούν και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που επιδιώκουν μια πολιτική λύση. Ο Καντάφι, ο οποίος αντιστέκεται δυναμικά από τον Φεβρουάριο στις επιθέσεις των Λίβυων ανταρτών και τις επιδρομές του ΝΑΤΟ, μάλλον βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με αδιέξοδο. Παρά την αισιόδοξη στάση των Ηνωμένων Εθνών, είναι σαφές ότι έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες μεταξύ των μελών του, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τονίζει την αντίθεσή του στις αεροπορικές επιθέσεις και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πανέτα εκφράζει την ανησυχία του για αδυναμία των άλλων χωρών να παράσχουν τεχνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα η ευθύνη των επιχειρήσεων να ανατίθεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Πρόσθετες αντιπαραθέσεις αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια μετά τη σύσκεψη των κρατών-μελών στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.

ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΥΠΕΣΤΗ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Πυρκαγιά στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις φλόγες τυλίχθηκε ξαφνικά μια συναγωγή στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν και παρά την πολύωρη μάχη της πυροσβεστικής με τις φλόγες υπέστη σοβαρές καταστροφές. Η συναγωγή ήταν ευτυχώς υπό ανακαίνιση και, παρόλο που το κτίριο παρουσιάζει πολλές ζημιές, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή ούτε κινδύνεψε η Τορά, το ιερό βιβλίο των Εβραίων, που σύμφωνα με τον ραβίνο Χάσκελ Λούκσταϊν είχε απομακρυνθεί από τη συναγωγή και «αξίζει όσο μία ανθρώπινη ζωή». Τα αίτια της φωτιάς, που κράτησε τέσσερις ώρες και κατασβέστηκε από 170 πυροσβέστες, παραμένουν άγνωστα. «Ηταν μια τραγική απώλεια», είπε ο 67χρονος Εβραίος Ασερ Λεβίτσκι.

ΓΟΝΙΜΕΣ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Διαπραγματεύσεις Αμάνο – Σαλεχί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Εξαιρετικά γόνιμες» χαρακτηρίστηκαν από την Τεχεράνη οι χθεσινές διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κατηγορίες των δυτικών δυνάμεων για δημιουργία πυρηνικών όπλων και υποστηρίζει ότι έχει στόχο την παραγωγή ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά,, η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα για τριπλασιασμό της ποσότητας εμπλουτισμού ουρανίου και η άρνηση του Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό, ώθησαν τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων από ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ε.Ε. Οι συζητήσεις ελπίζεται ότι θα άρουν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, που διαιωνίζεται από τον Αύγουστο του 2008.

ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το Ισραήλ απελαύνει ακτιβιστές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σχεδόν όλοι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που κρατούνται στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ από την περασμένη Πέμπτη επρόκειτο να απελαθούν εντός της χθεσινής ημέρας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Σαμπίν Χαντάντ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι σε συνεννόηση με ξένες αερογραμμές απέτρεψαν εκατοντάδες ταξιδιώτες από την επιβίβασή τους σε αεροπλάνα. Από αυτούς που έφτασαν, 120 τέθηκαν υπό επιτήρηση, αν και κάποιοι κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα κατόπιν υπογραφής εγγράφου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε δημόσια αναταραχή.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΣΧΕΔΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Απεργία μεταλλωρύχων στη Χιλή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Σε απεργία προχώρησαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Codelco, κρατικής επιχείρησης χαλκού στη Χιλή και μεγαλύτερης επιχείρησης παραγωγής χαλκού στον κόσμο, καθώς διαμαρτύρονται εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Κάθε μέρα η απεργία της Codelco κοστίζει στη Χιλή 41 εκατ. δολάρια. Η απεργία των μεταλλωρύχων, η πρώτη σε 18 χρόνια, πραγματοποιείται μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των οικολόγων, τις τελευταίες εβδομάδες στη Χιλή. Το 60% των Χιλιανών δηλώνουν αντίθετοι στην κυβέρνηση και στον δεξιό πρόεδρο της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Οσβάλντο Αντράντε, το ποσοστό δυσαρέσκειας των Χιλιανών για τον Πινιέρα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό για τον δικτάτορα Πινοσέτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή