Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ερντογάν

Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χθες η κυβέρνηση Ερντογάν με ψήφους 322 υπέρ έναντι 173 κατά, απόντων των 36 ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών, που ουσιαστικά εκπροσωπούν το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP). Οι Κούρδοι βουλευτές απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση έξι συναδέλφων τους, κυρίως όμως για τη στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας ενός από τους έξι, λόγω παλαιάς καταδίκης του για ανάμειξη σε τρομοκρατικές πράξεις.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την κράτηση βουλευτών του, απείχε από την Εθνοσυνέλευση και δεν δεχόταν να ορκιστεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), που τελικώς, όμως, υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι θα ορκιστεί, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης προηγήθηκαν έντονη συζήτηση και διαξιφισμοί με το CHP και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που επέκριναν εντονότατα το κυβερνητικό πρόγραμμα, ανεπαρκές κατά τη γνώμη τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τουρκίας. Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών, στην καταπολέμηση της ανεργίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.

Γνώμονας του προγράμματος, ωστόσο, είναι η εκπόνηση νέου Συντάγματος, απαλλαγμένου από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, απότοκες από την επικυριαρχία των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή. Παρουσιάζοντας το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα την περασμένη Παρασκευή, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η επίτευξη του στόχου δεν θα είναι εύκολη, δοθέντος ότι παρά τη θεαματική του νίκη με 49,9% στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), δεν διαθέτει τις απαραίτητες έδρες για να περάσει το νέο Σύνταγμα. Ο ρόλος και οι προθέσεις της αντιπολίτευσης συνιστούν αστάθμητο παράγοντα, ενώ όπως διατείνονται Τούρκοι αναλυτές, θα πρέπει να προηγηθούν η διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος και η λήξη της αποχής των 36 Κούρδων βουλευτών. Για τον σκοπό αυτό εκπρόσωποι της κυβέρνησης διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ΒDΡ.

Σε περίπτωση αδιεξόδου στο θέμα του Συντάγματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Πέραν αυτού, οικονομικοί αναλυτές, επικαλούμενοι τις αγορές, εκφράζουν την ελπίδα η νέα τουρκική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην αποθέρμανση της τουρκικής οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξής της έφτασαν το 11% κατά το πρώτο τέταρτο του 2011, γεγονός για το οποίο υπερηφανεύεται το οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε χθες επιδρομές στις επαρχίες της Αγκυρας, της Προύσας και της Γιάλοβας, στο πλαίσιο της καταδίωξης μελών της Αλ Κάιντα. Κατασχέθηκαν 700 κιλά νιτρικού αμμωνίου και συνελήφθησαν 14 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή