Στη σκιά βίας έγινε η κηδεία του Α. Καρζάι

Στη σκιά βίας έγινε η κηδεία του Α. Καρζάι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KANTAXAP. Βίαια περιστατικά πλαισίωσαν χθες την κηδεία του Αχμέντ Γουαλί Καρζάι, ετεροθαλούς αδελφού του Αφγανού προέδρου και ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης και των νατοϊκών δυνάμεων στον Νότο του Αφγανιστάν. Υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν ο παλιός συνεργάτης του Καρζάι, που τον πυροβόλησε εξ επαφής, είχε πράγματι στρατολογηθεί από τους Ταλιμπάν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ισλαμιστές αντάρτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκμεταλλευθούν το συμβάν προς όφελός τους.

Οπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το αυτοκίνητο του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ δέχθηκε επίθεση καθώς κατευθυνόταν προς τη νεκρώσιμη ακολουθία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο σωματοφύλακες. Το δίκτυο εκτίμησε ότι οι Ταλιμπάν θέλησαν με αυτή την επίθεση να συνδέσουν ακόμη περισσότερο το όνομά τους με τον θάνατο του Καρζάι, προξενώντας φόβο στους φιλοδυτικούς κυβερνήτες του νότιου Αφγανιστάν.

«Το κενό για τη Δύση θα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο Πακιστανός συγγραφέας Αχμέντ Ρασίντ, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Καρζάι. «Κανένας από τους κυβερνήτες των τεσσάρων νότιων επαρχιών δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο εκείνος». Ο Ρασίντ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν «εξαιρετικά εξαρτημένες» από τον Καρζάι προκειμένου να αποτρέψουν την προσχώρηση φυλών Παστούν στους Ταλιμπάν.

Ο θάνατος του Αχμέντ Γουαλί Καρζάι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή επαναξιολόγησης της περιφερειακής διπλωματίας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Μάικλ Ο’ Χάνλον, ερευνητής επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στο Ιδρυμα Μπρούκιγκς. «Αν συνεχίσουμε να ενισχύουμε απλώς έναν ή δύο ισχυρούς άνδρες, ιδιαίτερα στην Κανταχάρ, μπορεί να βρεθούμε σε μπελάδες».

«Το να βλέπουν οι Αφγανοί τον ξένο συνασπισμό να συνεργάζεται με τους οπλαρχηγούς αγνοώντας τη βίαιη συμπεριφορά τους, υποσκάπτει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η διεθνής αποστολή», δήλωσε ο Τόμας Ρούτιγκ, διευθυντικό στέλεχος του Δικτύου Αναλύσεων για το Αφγανιστάν.

Πολλές οι υποψίες

Σε αντίθεση με άλλους παλιούς οπλαρχηγούς που έχουν ενταχθεί στην αφγανική κυβέρνηση, ο Αχμέντ Γουαλί Καρζάι πέρασε τα χρόνια του αφγανικού εμφυλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καρζάι αντιμετώπιζε συνεχείς υποψίες ότι επιδιδόταν σε εμπόριο οπίου, που ανθεί στην επαρχία του, ενώ οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν ότι ήταν συνεργάτης της CIA. Το αξίωμα του επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Κανταχάρ ήταν υποδεέστερο από το αξίωμα του κυβερνήτη, αλλά, στην πράξη, ο Καρζάι ήταν «ο ισχυρότερος αξιωματούχος στην Κανταχάρ», όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν αμερικανικό τηλεγράφημα που διέρρευσε πέρυσι.

Η κηδεία του Αχμέντ Γουαλί Καρζάι έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πόλη Καρζ απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά του. Παρών ήταν και ο εμφανώς συγκινημένος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, καθώς και χιλιάδες κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή