Σφυγμομέτρηση έδωσε ισοπαλία Σαρκοζί – Ολάντ με 26%

Σφυγμομέτρηση έδωσε ισοπαλία Σαρκοζί – Ολάντ με 26%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ισόπαλους με ποσοστό 26% δίνει νέα σφυγμομέτρηση τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ, διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Γάλλων Σοσιαλιστών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στη Γαλλία.

Η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA έγινε γνωστή λίγο πριν εκπνεύσει, χθες βράδυ, η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων των Γάλλων Σοσιαλιστών που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου. Εξι στελέχη των Σοσιαλιστών είχαν καταθέσει την υποψηφιότητά τους, μεταξύ των οποίων η Μαρτίν Ομπρί, πρώτη γραμματέας του κόμματος, και ο προκάτοχός της στο αξίωμα αυτό, Φρανσουά Ολάντ.

Παρά τη φημολογία περί επιστροφής του Ντομινίκ Στρος-Καν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, μετά το σκάνδαλο βάσει του οποίου κατηγορείται για βιασμό μιας γυναίκας στη Νέα Υόρκη, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είχε ώς χθες το βράδυ καταθέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, οι υποψηφιότητες των Σοσιαλιστών που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα αναμένεται να ανακοινωθούν οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, στις 20 Ιουλίου.

Αγνωστο παραμένει αν ο Στρος-Καν, ο οποίος, σημειωτέον, εθεωρείτο φαβορί όχι μόνο για να κερδίσει το χρίσμα αλλά και για να κερδίσει τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές, σκοπεύει στο διάστημα αυτό να καταθέσει την υποψηφιότητά του για τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση των περιοριστικών όρων που αποφάσισε η εισαγγελία του Μανχάταν, με αφορμή τη διαπίστωση από τη δικαστική έρευνα ότι η γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό λέει ψέματα, βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και να φθάνει το 46%.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 56% των ερωτηθέντων απαντά ότι επιθυμεί στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία να κερδίσει ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς. Ποιος θα είναι αυτός; Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση προκρίνουν σε ποσοστό 55% τον Φρανσουά Ολάντ έναντι 42% που προτιμούν τη Μαρτίν Ομπρί.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των έξι, μέχρι στιγμής, υποψηφίων για το χρίσμα των Σοσιαλιστών και ότι στις προκριματικές του ερχόμενου Οκτωβρίου θα αναμετρηθούν η Μαρτίν Ομπρί με τον Φρανσουά Ολάντ. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Γάλλων Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2007, έρχεται τρίτη στις προτιμήσεις όσων προτίθενται να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ο Αρνό Μοντεμπούρ και ο Μανουέλ Βαλς, αμφότεροι βουλευτές των Σοσιαλιστών, καθώς και ο επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Μισέλ Μπελέ, έχουν πολύ μικρότερο ρεύμα.

Τέλος, καθώς η Μαρτίν Ομπρί απείλησε με αγωγές εναντίον όσων διασπείρουν εναντίον της φήμες, η ιστοσελίδα Yahoo εξαφάνισε ανώνυμα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την ίδια ως αλκοολική και τον δικηγόρο σύζυγό της ως ισλαμιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή