ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΝΕΚΡΟΙ, 81 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τρομοκρατική επίθεση με τρεις εκρήξεις στο Μουμπάι

ΜΟΥΜΠΑΪ. Τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις σε πολυσύχναστες συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας, του Μουμπάι, στη διάρκεια της ώρας αιχμής προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 81. Ηταν η χειρότερη επίθεση στην πόλη από το 2008, όταν εξτρεμιστές με έδρα το Πακιστάν είχαν σκορπίσει τον θάνατο, με 166 νεκρούς. Μία από τις τρεις εκρήξεις σημειώθηκε στο κτίριο της όπερας, κοντά στο σημείο όπου είχαν πραγματοποιήσει την αιματηρή επίθεσή τους οι δράστες το 2008. Η δεύτερη έγινε στο παζάρι Ζαβέρι, τη «Μέκκα των διαμαντιών» στην παραλιακή πόλη, και η τρίτη στο κέντρο του Μουμπάι.

ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ, ΜΕΤΑ την ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Αναβολή εκλογών στην Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ. Αναβάλλονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο για δύο μήνες, μετά από έκκληση των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή. H Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι αυτή που ευνοείται περισσότερο από την εσπευσμένη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς είναι το καλύτερα οργανωμένο πολιτικό κόμμα. Η κατάθεση υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οπότε ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, έτσι ώστε ο στρατός να μην αθετήσει την υπόσχεση μεταβίβασης της εξουσίας στον λαό τον συγκεκριμένο μήνα. Θα ακολουθήσει μια προεκλογική περίοδος και οι εκλογές θα διεξαχθούν μάλλον τον Νοέμβριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 63%

Χάπια πρόληψης του έιτζ

ΑΤΛΑΝΤΑ. Χάπια καθημερινής χορήγησης προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον ιό του έιτζ σε ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, έδειξαν δύο νέες έρευνες στην Αφρική. Οι έρευνες έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες ανακαλύψεις, που υπαγόρευαν ότι το χάπι δεν έφερε αποτελέσματα σε γυναίκες σε διάφορες χώρες της Αφρικής, ανακαλύψεις που τώρα χαρακτηρίζονται λανθασμένες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης διεξήγαγε την πρώτη έρευνα στην Μποτσουάνα και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον τη δεύτερη στην Κένυα και την Ουγκάντα. Τα ευρήματα και των δύο θέλουν τα χάπια να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό πάνω από 63%.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Εκκληση γ.γ. ΟΗΕ για βοήθεια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκκληση για βοήθεια στα δώδεκα εκατομμύρια ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα στο Κέρας της Αφρικής απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προς τα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Οι τοπικές συρράξεις και η ξηρασία, που εκτιμάται ότι είναι η χειρότερη που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 60 χρόνια, έχουν οδηγήσει στην καταστροφή των σιτηρών και την εκτίναξη των τιμών. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ικανοί να συντηρήσουν τα κοπάδια τους και τόσο οι ίδιοι όσο και τα ζώα τους πεθαίνουν κατά χιλιάδες.