O Αραβικός Σύνδεσμος πήρε θέση υπέρ του Ασαντ

O Αραβικός Σύνδεσμος πήρε θέση υπέρ του Ασαντ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ξεκάθαρη στάση υπέρ του καθεστώτος Ασαντ πήρε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος, επικρίνοντας την κίνηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Σύρου προέδρου. «Οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τα όρια όταν έθεσαν ζήτημα νομιμότητας του προέδρου Ασαντ», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί.

«Ουδείς έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος οποιασδήποτε χώρας απώλεσε τη νομιμότητά του», συνέχισε ο κ. Ελ Αραμπί. «Αυτό, άλλωστε, είναι ένα ζήτημα που διευθετείται αποκλειστικά από τον λαό της κάθε χώρας», τόνισε. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη της εξέγερσης στα μέσα του περασμένου Μαρτίου μέχρι χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος απέφευγε να πάρει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τα γεγονότα στη Συρία.

Μιλώντας στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης με τον πρόεδρο Ασαντ στη Δαμασκό, ο κ. Ελ Αραμπί ισχυρίστηκε πως έλαβε εγγυήσεις πως η Συρία έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα εποχή. «Η Συρία ήταν και παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Δίπλα του, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, εξέφραζε τη βαθιά του λύπη για τις επιθέσεις υποστηρικτών του πρόεδρου Ασαντ σε βάρος των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας. «Οποιος ευθύνεται γι’ αυτά τα επεισόδια οφείλει να γνωρίζει ότι έσφαλε», τόνισε. «Εχουμε αναλάβει την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών και φυσικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όσα συνέβησαν», ξεκαθάρισε ο κ. Μουαλέμ.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη η διάσκεψη της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, με τους συμμετέχοντες να καλούν το στράτευμα να σταθεί στο πλευρό των εξεγερθέντων. «Είτε στοιχεία στο εσωτερικό του στρατού θα επιφέρουν την αλλαγή είτε θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος», δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Αχμάντ Αμπντουλά.

Πυρκαγιά σε αγωγό

Στο μεταξύ, ερωτήματα εγείρει η πυρκαγιά σε αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Συρία. Πηγές προσκείμενες στο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Λονδίνο ανέφεραν ότι της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Ντέιρ ελ Ζουρ προηγήθηκε μεγάλη έκρηξη. Το υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας, εντούτοις, επιχείρησε να διαλύσει κάθε υπόνοια ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση. «Η πυρκαγιά προκλήθηκε σε αγωγό που τελούσε υπό συντήρηση και έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Συρία παράγει ημερησίως 350.000 βαρέλια πετρελαίου, καθώς και φυσικό αέριο. Αν, τελικά, πρόκειται για βομβιστική επίθεση, θα είναι η πρώτη αυτού του είδους από την έναρξη της εξέγερσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή