«Εξαγωγή» του σκανδάλου Μέρντοχ

«Εξαγωγή» του σκανδάλου Μέρντοχ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ηρε την προσφορά για την αγορά του δορυφορικού συνδρομητικού καναλιού BSkyB υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές ο όμιλος News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ. Το σκάνδαλο έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεπερνώντας τα «εθνικά σύνορα» και δημιουργώντας επικίνδυνους κλυδωνισμούς για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ομως, η κίνηση του Μέρντοχ δεν ήταν και τόσο απροσδόκητη αυτήν τη φορά. Τις τελευταίες ώρες, Συντηρητικοί και Εργατικοί από κοινού διατύπωναν την πρόθεση να καταψηφίσουν στο Κοινοβούλιο τη σχετική πρόταση εξαγοράς, και όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της News Corp., Τσέις Κάρεϊ, μετά την ανακοίνωση του ομίλου «κατέστη σαφές ότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει η συναλλαγή».

Την άρση της προσφοράς εξαγοράς του συνδρομητικού καναλιού καλωσόρισε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ομίλου θα πρέπει να είναι η εκκαθάριση της κατάστασης στο εσωτερικό της επιχείρησης. Ωστόσο, μόλις χθες το βράδυ και κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Βρετανός πρωθυπουργός συντάχθηκε με τους Εργατικούς κατά της επιχειρηματικής επέκτασης της εκδοτικής κοσμοκρατορίας Μέρντοχ.

Την ίδια στιγμή, το σκάνδαλο λαμβάνει και διεθνείς διαστάσεις. Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας, Τζέι Ροκφέλερ, ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να εξετάσουν κατά πόσο οι δημοσιογράφοι της News Corp. έχουν παραβιάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους αμερικανικούς νόμους και εάν έπεσαν θύματα των υποκλοπών Αμερικανοί πολίτες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εγείρεται το ζήτημα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Μέρντοχ, αξίζει να σημειωθεί, είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού Fox News, της Wall Street Journal, της New York Post και του εκδοτικού οίκου Harper Collins. Βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι η News of the World είχε προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στις τελευταίες συνομιλίες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ερευνα πραγματοποιεί στην Αυστραλία η Νews Limited, θυγατρική της News Corp. στη χώρα, για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν μεθόδους ανάλογες με αυτές της News of the World προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια αποκλειστικότητα. Στον όμιλο Μέρντοχ ανήκουν οι 8 από τις 12 καθημερινές εφημερίδες της Αυστραλίας και η μοναδική εθνικής κυκλοφορίας, η Australian. Τη News International, αξίζει να σημειωθεί, εγκατέλειψε χθες και ο νομικός σύμβουλoς Τομ Κρόουν.

Συζήτηση στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις εξουσίες της ειδικής επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο. Της επιτροπής θα προΐσταται ο δικαστής Μπράιαν Λέβεσον και θα εξετάσει κάθε παραβίαση του νόμου από τους δημοσιογράφους, αλλά και γιατί απέτυχε η αστυνομία να ξεσκεπάσει τους ενόχους στην αρχική έρευνα.

Επίσης, θα μπορεί να καλεί ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συντάκτες και πολιτικούς να δίνουν ενόρκως στοιχεία, ενώ όποιος βρεθεί να έχει παραβιάσει τη βρετανική νομοθεσία δεν θα μπορεί να εργάζεται στον χώρο της ενημέρωσης με οποιαδήποτε ιδιότητα. Κατά το δεύτερο σκέλος της έρευνας, η επιτροπή θα μπορεί να κάνει προτάσεις σχετικά με τις σχέσεις που πρέπει να συνδέουν τους πολιτικούς με τα ΜΜΕ.

Τέλος, ο κ. Κάμερον συναντήθηκε με τους γονείς της δολοφονημένης Μίλι Ντόουλερ, τα ηχητικά μηνύματα της οποίας υπέκλεπταν δημοσιογράφοι της News of the World, ενώ ακόμη την αναζητούσε η αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή