Οι Μέρντοχ στη βρετανική Βουλή

Οι Μέρντοχ στη βρετανική Βουλή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Θα παρουσιαστούν τελικά πατήρ και υιός Μέρντοχ ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις προκειμένου να εξιχνιαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη News of the World. Αυτό ανακοίνωσε η News Corp., βάζοντας τέλος σε έντονη φημολογία που ήθελε τους δύο ισχυρούς άνδρες του ομίλου Μέρντοχ να αρνούνται να καταθέσουν.

Επίσης καταφατικά απάντησε στη σχετική πρόσκληση η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Μέρντοχ, η οποία βρέθηκε την επίμαχη περίοδο στη διευθυντική θέση της News of the World και αργότερα στο τιμόνι της Sun και βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης τις τελευταίες ημέρες. Με επιστολή της, πάντως, προς τον πρόεδρο της επιτροπής, αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να δώσει στοιχεία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή διενεργείται σχετική αστυνομική έρευνα. Νωρίς το πρωί, η κοινοβουλευτική επιτροπή απέστειλε κλητήρια θεσπίσματα στους Μέρντοχ, αλλά παραμένει ασαφές κατά πόσον ήταν δυνατό να προσαχθούν να καταθέσουν εφ’ όσον δεν εμφανίζονταν αυτοβούλως. Σύμφωνα με τους επαΐοντες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η κατάθεση του γιου Μέρντοχ, Τζέιμς, αφού φέρεται ως ο υπογράφων εκταμιεύσεις χρημάτων που δίνονταν σε αστυνομικούς.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών συγκαταλέγονται και οι συγγενείς του νεαρού ηλεκτρολόγου Κάρλος Μενέζες, που εκτελέστηκε από Βρετανούς αστυνομικούς στο μετρό του Λονδίνου όταν εσφαλμένα τον θεώρησαν τρομοκράτη, λίγες ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο δεν θα είναι διόλου φιλική για τους Μέρντοχ. Ηδη, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ επεσήμανε ότι ο ρυθμιστικός φορέας των ΜΜΕ (ofcom) διερευνά κατά πόσον ο όμιλος Μέρντοχ μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό που έχει στο BSkyB ή θα πρέπει να το εκχωρήσει.

Επίσης, χθες συνελήφθη από τη μητροπολιτική αστυνομία ο Νιλ Ουάλις, πρώην βοηθός αρχισυντάκτης της Νews οf the World, ο οποίος παραιτήθηκε το 2009. Οπως έγινε γνωστό χθες από τη Σκότλαντ Γιαρντ, ο Ουάλις θήτευσε ως σύμβουλος του αρχηγού της αστυνομίας μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενώ υπήρξε σύμβουλος και άλλων ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας. Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η άρση της προσφοράς εξαγοράς του BSkyB από τον όμιλο Μέρντοχ έφερε σε αντιπαράθεση τον Ρούπερτ Μέρντοχ με τον γιο του, Τζέιμς, καθώς ο δεύτερος πίστευε ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να επιμείνει στην προσπάθεια εξαγοράς παρά το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Βρετανία, κάτι που δεν θέλησε ούτε να σκεφτεί ο πατέρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή