Σκληρή μάχη Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών

Σκληρή μάχη Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Κάθησα αρκετά. Ούτε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν δεν θα το ανεχόταν αυτό», φέρεται ότι δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αποχωρώντας, την Τετάρτη, από μια άκρως θυελλώδη δίωρη συνάντηση με τη ρεπουμπλικανική ηγεσία. Οι διαπραγματεύσεις για το «πλαφόν δανεισμού» των ΗΠΑ εξακολουθούν, με τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών να έχει το πάνω χέρι, διασώζοντας τον πρόεδρο Ομπάμα από βέβαιο πόλεμο με τη βάση του κόμματός του αν εγκρίνονταν από το Κογκρέσο οι περικοπές που είχε συμφωνήσει νωρίτερα με τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς.

Πάνω από τις διαπραγματεύσεις κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη η 3η Αυγούστου, η ημέρα κατά την οποία το αμερικανικό Δημόσιο δεν θα έχει αρκετά χρήματα για πληρωμές. Νόμος που πέρασε ο πρόεδρος Γουίλσον το 1917, προκειμένου να καθησυχάσει το Κογκρέσο ότι οι δαπάνες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα εκτροχιάσουν τον αμερικανικό προϋπολογισμό, προβλέπει ότι το Κογκρέσο εγκρίνει κάθε φορά το ανώτατο επιτρεπτό όριο δανεισμού. Το όριο αυτό αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά φέτος οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε μείζον ζήτημα, εξαρτώντας τη συγκατάθεσή τους στην άνοδο του πλαφόν από βαθιές περικοπές δαπανών.

Τα πολιτικά παιχνίδια είχαν ώς τώρα αφήσει ανεπηρέαστες τις χρηματαγορές, που θεωρούν ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε στάση πληρωμών. Ομως χθες ο οίκος αξιολόγησης Μoody’s προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ, που επιτρέπει στο αμερικανικό Δημόσιο να δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους της αγοράς, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση. Επίσης, η Κίνα, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αμερικανικά ομόλογα παγκοσμίως, ζήτησε από τις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Περικοπές 1,5 τρισ. δολ.

Εξαγριώνοντας προοδευτικούς οικονομολόγους, όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ, που θεωρούν ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ΗΠΑ σήμερα είναι η αναιμική οικονομία και η ανεργία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ασπαστεί τις παραδοχές των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουν με βαθιές περικοπές δαπανών. Ο Ομπάμα είχε συμφωνήσει σε περικοπές ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολαρίων με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ.

Ομως, το σχέδιο αυτό περιελάμβανε και μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων, σε αναλογία τρία δολάρια από περικοπές προς ένα από αύξηση των εσόδων.

Αυτό θεωρήθηκε απαράδεκτο από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Ερικ Κάντορ, και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, που απορρίπτουν κάθε αύξηση των δημοσίων εσόδων, πολύ περισσότερο αυτήν που θα προέκυπτε από τη φορολόγηση εταιρειών και υψηλών εισοδημάτων. Οι συζητήσεις επρόκειτο να συνεχισθούν χθες στον Λευκό Οίκο, αλλά η πρόταση για μεταφορά τους στο προεδρικό ησυχαστήριο του Καμπ Ντέιβιντ το Σαββατοκύριακο συνάντησε ψυχρή υποδοχή από την πλευρά πολλών βουλευτών. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση ώς τις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο νόμος να περάσει από το Κογκρέσο πριν από τις 2 Αυγούστου.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Μισέλ Μπάκμαν παρενέβη στη διαμάχη δηλώνοντας ότι δεν είναι και τόσο κακό αν στις 3 Αυγούστου το αμερικανικό Δημόσιο προχωρήσει σε γενική στάση πληρωμών, αρκεί να εξακολουθήσουν κανονικά οι πληρωμές προς τους ομολογιούχους και προς τον στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή