Στρατιωτική παρέλαση για τη Γαλλική Επανάσταση

Στρατιωτική παρέλαση για τη Γαλλική Επανάσταση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε κλίμα συγκίνησης, εξαιτίας του θανάτου έξι Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, έγιναν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι, με αφορμή την εθνική εορτή για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. Με το πέρας των εκδηλώσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Αμυνας, για τη γαλλική πολιτική στο Αφγανιστάν. Στόχος της, όπως τόνισε, είναι η δημιουργία νέων συνθηκών ασφαλείας για τους Γάλλους στρατιώτες ενόψει της μεταβατικής περιόδου μέχρι την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο Σαρκοζί απέκλεισε πρόωρη αποχώρηση των στρατευμάτων και επανέλαβε ότι ισχύει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο η αποχώρηση των δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

Η Γαλλίδα υποψηφία των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, Ευά Ζολί, πρότεινε να αντικατασταθεί η στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου από παρέλαση πολιτών που θα τιμά τις αξίες που ενώνουν τους Γάλλους. Την παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία παρακολούθησε πλήθος κόσμου που επεφύλαξε θερμή υποδοχή στους στρατιώτες που επέστρεψαν από αποστολές στο Αφγανιστάν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Στο μέτωπο της υπόθεσης Στρος-Καν, η Γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν, που κατηγορεί τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για απόπειρα βιασμού το 2003, ερωτηθείσα γιατί περίμενε τόσα χρόνια μέχρι να καταθέσει μήνυση εναντίον του, είπε ότι με το να μην καταθέτει μήνυση, πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεχάσει ό,τι συνέβη. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν. Και πρόσθεσε ότι, στον βαθμό που την αφορά, «ο Στρος-Καν έχει πολλά κενά μνήμης».

Ο Αμάρα Ταραουάλι, φερόμενος ως σύντροφος της Ντιαλό, της καμαριέρας που κατηγορεί τον Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις φυλακές της Αριζόνα όπου κρατείται για λαθρεμπόριο κάνναβης, υποστήριξε ότι ο Στρος-Καν ευθύνεται για όσα κατηγορείται. Χαρακτήρισε την Ντιαλό καλό και ευσεβή άνθρωπο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ουδέποτε κατέθεσε χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή