Ο Ομπάμα πιέζει για συμφωνία

Ο Ομπάμα πιέζει για συμφωνία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επαπειλούμενης υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε διορία 24 – 36 ωρών στους ηγέτες του Κογκρέσου για την επίτευξη συμφωνίας στην αύξηση του ορίου για το αμερικανικό χρέος, ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, την τρίτη σε δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο έχει μια μοναδική ευκαιρία να σταθεροποιήσει την αμερικανική οικονομία για δεκαετίες, πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα και όχι με τη 2α Αυγούστου προ των πυλών και τη χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε το σχέδιο περικοπής δαπανών της τάξεως των 2,4 τρισ. δολ. έως τις προεδρικές εκλογές του 2012, εφόσον το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν να μειωθούν δραματικά οι δαπάνες, εάν αυξηθεί το πλαφόν δανεισμού. Οι Δημοκρατικοί συμφωνούν μεν στην περιστολή των δαπανών, αλλά επιμένουν στην αύξηση της φορολογίας, προκειμένου να κατανεμηθεί με κοινωνικά δίκαια κριτήρια το βάρος των μέτρων λιτότητας. Ο Ομπάμα εκτιμά ότι μια αύξηση του ορίου, που είναι 14,3 τρισ. δολάρια, κατά 2 τρισ. είναι εφικτή εάν κάθε πλευρά υποχωρήσει λίγο από τις αρχικές της θέσεις. «Η τελική σύγκρουση για την αύξηση του ορίου δανεισμού μόλις ξεκίνησε, αλλά οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων καταδεικνύουν ότι το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο. Η συζήτηση αφορά το μέγεθος και τον ρόλο του κράτους, όχι απλώς δολάρια και σεντς», σχολιάζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Ο πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος μέσα από φορολογικές αυξήσεις για τους εύπορους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις. Οι Ρεπουμπλικανοί, με επικεφαλής μια ομάδα νέων βουλευτών, επιδιώκουν ένα μικρό κράτος, που θα έχει περιορισμένα περιθώρια δράσης εξαιτίας των χαμηλών φόρων», προσθέτει η έγκυρη εφημερίδα. «Πίσω από το δράμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ένα άλλο δράμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών φέρνει στην επιφάνεια το χάσμα ιδεολογιών και γενεών. Οι πιο ηλικιωμένοι, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ και ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, επιδιώκουν συμφωνία. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι ασυμβίβαστοι νέοι βουλευτές, πολλοί εξ αυτών υποστηρικτές του κινήματος «Πάρτι τσαγιού», οι οποίοι ενισχύθηκαν από τα εκλογικά κέρδη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, τον περασμένο Νοέμβριο», εξηγεί το ρεπορτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή