Παραιτήθηκε η «Σιδηρά Κυρία» του Μέρντοχ

Παραιτήθηκε η «Σιδηρά Κυρία» του Μέρντοχ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παραιτήθηκε χθες η Ρεμπέκα Μπρουκς, η γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών, που συνταράσσει τη Βρετανία. Η Μπρουκς, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα μαλλιά, ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της News International και ως φαίνεται «γνώριζε πολλά» για τo σκάνδαλο, καθώς ήταν διευθύντρια της News of the World την περίοδο που υπεκλάπησαν τα μηνύματα από το κινητό της δολοφονηθείσας Μίλι Ντάουλερ, αργότερα της ταμπλόιντ Sun και τελικά κατέληξε να είναι το δεξί χέρι του Μέρντοχ και προσωπική φίλη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Οργή για παραμονή της

Η απομάκρυνσή της από τον εκδοτικό όμιλο αποτελούσε θέμα συζήτησης και αίτημα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Οι εργαζόμενοι στη News Of the World που έκλεισε, σε μία προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών των αποκαλύψεων και διάσωσης της εξαγοράς του δορυφορικού καναλιού BSkyB -όταν αυτό εθεωρείτο δυνατό- εξέφραζαν πικρία και οργή για την παραμονή της στην εταιρεία τη στιγμή που οι ίδιοι έχαναν τις δουλειές τους. Παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστο γιατί οι Μέρντοχ την υποστήριζαν με τόση θέρμη και την προστάτευσαν. Ακόμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει την παραίτησή της.

Πιθανώς η πλάστιγγα για την Μπρουκς να έγειρε προχθές, όταν σε συνέντευξή του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ Αλσαούντ, δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της News Corp, κάτοχος του 7% των μετοχών, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι η Μπρουκς πρέπει να φύγει από τη θέση της. «Τα ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής είναι πολύ σημαντικά για μένα. Ναι, πρέπει να φύγει, χωρίς συζήτηση», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας λίγες ώρες πριν ανακοινώσει η Ρεμπέκα Μπρουκς την παραίτησή της. Στην επιστολή που απέστειλε προς τους συνεργάτες της, η «σιδηρά κυρία» του ομίλου Μέρντοχ αναφέρει ότι «η επιθυμία μου να μείνω όρθια στη γέφυρα με κατέστησε στόχο των τελευταίων ημερών. Αυτό αποσπά την προσοχή όλων από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος. Γι’ αυτό ενεχείρισα την παραίτησή μου στον Ρούπερτ και τον Τζέιμς Μέρντοχ και αυτή τη φορά την έκαναν δεκτή». Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεσή της στην κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη.

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της News Corp θα τη διαδεχθεί ο Τομ Μόκριτζ, διευθύνων σύμβουλος μέχρι σήμερα του συνδρομητικού καναλιού Sky Italia. Είναι, ωστόσο, πολύ αμφίβολο κατά πόσο η απομάκρυνσή της από τον ομιλο θα δώσει και λύση στην κρίση των τελευταίων ημερών.

Ηδη στις ΗΠΑ, το FBI διερευνά κατά πόσο ευσταθούν υποψίες σχετικά με την υποκλοπή τηλεφωνημάτων των συγγενών θυμάτων του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Αυτήν την ανησυχία είχαν διατυπώσει προ εβδομάδος γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ενώ ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πίτερ Κινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από το FBI να ερευνήσει το θέμα. «Είναι θλιβερή η σκέψη ότι κάποιος υπέκλεπτε το περιεχόμενο των κλήσεων ατόμων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνταν ή των συγγενών τους» δήλωσε ο Κινγκ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει κατά πόσον διαθέτει ενδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Παρότι το σκάνδαλο δεν καταλαγιάζει, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Ρούπερτ Μέρντοχ δήλωσε ότι η εταιρεία χειρίστηκε την κρίση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι η αρνητική δημοσιότητα τον κουράζει.

Τέλος, η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο διόρθωση με την οποία ζητεί συγγνώμη από την εφημερίδα SUN, διότι αναληθώς δημοσίευσε ότι οι δημοσιογράφοι της υπέκλεψαν τον ιατρικό φάκελο του νεογέννητου γιου του τέως πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και αποκάλυψαν ότι έπασχε από κυστική ίνωση. Η Sun υποστήριζε ότι πηγή της είδησης ήταν ο πατέρας ενός άλλου παιδιού που έπασχε από την ίδια ασθένεια και το είχε μάθει μέσα στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή