Συναντήθηκαν τα μέλη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

Συναντήθηκαν τα μέλη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Προσβλέποντας σε μια πολιτική λύση για την άμεση απομάκρυνση του συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία και επιδιώκοντας να ενισχύσουν εκ νέου την πλευρά των ανταρτών, συναντήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη τα μέλη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή και ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, έθεσε ζήτημα ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης που επιχειρεί στη Λιβύη, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι δεν είναι βέβαιο πως ο Καντάφι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία. Μόλις προχθές ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, έκανε και πάλι λόγο περί επαφών με απεσταλμένους του λιβυκού καθεστώτος που ισχυρίζονταν πως ο Μουαμάρ Καντάφι είναι έτοιμος να αποχωρήσει.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στενός συνεργάτης της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, θεωρούσε χθες δεδομένο το τέλος εποχής Καντάφι. «Ο Καντάφι θα αποτελεί σύντομα παρελθόν και ως εκ τούτου οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για να προετοιμάσουμε τη μετάβαση», δήλωσε. Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχει ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του NTC, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, όχι όμως και οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς οι δύο αυτές χώρες δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν. Τις πληροφορίες του κ. Ζιπέ έσπευσε να διαψεύσει ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Λιβύη, Μιχαήλ Μαργέλοφ. Με χθεσινές του δηλώσεις στην εφημερίδα «Ιζβέστια», ο κ. Μαργέλοφ προειδοποίησε ότι ο Καντάφι προτιμάει να ανατινάξει την Τρίπολη παρά να παραδοθεί. «Ο Λίβυος πρωθυπουργός, Μαγκνταντί αλ Μαχμουντί, μου διεμήνυσε ότι ο Καντάφι είναι αποφασισμένος να ανατινάξει την πρωτεύουσα με πυραύλους αν αντιληφθεί ότι οι αντάρτες πρόκειται να την καταλάβουν», αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή