Το Πεντάγωνο επλήγη από ξένους χάκερ

Το Πεντάγωνο επλήγη από ξένους χάκερ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επλήγη από μια απ’ τις χειρότερες διαδικτυακές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν ξένοι χάκερ εισχώρησαν στους υπολογιστές μιας εταιρείας συνεργαζόμενης με την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο και αφαίρεσαν 24.000 αρχεία του Πενταγώνου που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες.

Κυβερνητικοί υπάλληλοι και εκπρόσωποι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να προσδιορίσουν τη στρατιωτική εταιρεία της οποίας η βάση δεδομένων προσβλήθηκε, καθώς και τις χώρες που θεωρούνται ύποπτες για εμπλοκή στην επίθεση. Στο παρελθόν, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των υπολογιστών του Πενταγώνου και στρατιωτικών βιομηχανιών, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα και τη Ρωσία. Παραμένει άγνωστο εάν οι επιθέσεις είχαν διοργανωθεί από τις κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών, αν ήταν έργο βιομηχανικών ανταγωνιστών ή χάκερ που ενεργούσαν σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γουίλιαμ Τζ. Λιν ΙΙΙ, αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, τα τελευταία χρόνια κρίσιμοι φάκελοι που έχουν υποκλαπεί από τα δίκτυα δεδομένων της πολεμικής βιομηχανίας συμπεριελάμβαναν, μεταξύ άλλων, σχέδια για συστήματα εντοπισμού πυραύλων, συσκευές πλοήγησης δορυφόρων, υπερσύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένους κατασκοπευτικούς πυραύλους. «Τα τρέχοντα μέτρα δεν έχουν σταματήσει την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών. Είναι απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη διαφύλαξη των βάσεων δεδομένων μας», ανέφερε.

Μέχρι πρότινος, η στρατηγική επικεντρωνόταν στην άμυνα των ΗΠΑ απέναντι στις διαδικτυακές εισβολές, αλλά ο στρατηγός Τζέιμς Κάρτραϊτ, ο αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, δήλωσε πως το Πεντάγωνο θα πρέπει να ασχοληθεί με την επιθετική απάντηση σε τέτοιες ενέργειες. Η ισχύουσα αμυντική πολιτική δεν αναστέλλει τους εισβολείς από την επίθεση, καθώς λόγω της ανωνυμίας του κυβερνοχώρου, επικρατεί ατιμωρησία.

Ο κ. Λιν υποστήριξε ότι οι περισσότερες υποκλοπές δεδομένων διεξάγονται από ανταγωνιστικά κράτη. «Παρ’ όλη τη δυσκολία ταυτοποίησης του χρήστη στο Διαδίκτυο, η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για ιδιαίτερα καταστροφικές διαδικτυακές εισβολές», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μείζονος διαδικτυακής επίθεσης από κάποιο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή