Αίτημα κατάργησης παρέλασης στη Γαλλία

Αίτημα κατάργησης παρέλασης στη Γαλλία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η πρόταση της Εύας Ζολί, υποψήφιας των Οικολόγων – Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, να καταργηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου, ημέρα της πτώσης της Βαστίλλης και εθνική εορτή της Γαλλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιδράσεις στις δηλώσεις της πρώην δικαστού προέρχονται από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου.

Ο Ανρί Γκενό, σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η πρόταση της Ζολί αποτελεί ύβριν στη μνήμη όσων εδώ και αιώνες δίνουν τη ζωή τους για τη Γαλλία. Η υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, βρίσκει επίσης προκλητική τη δήλωση της Ζολί, τη στιγμή μάλιστα που την ίδια μέρα, έξι Γάλλοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Ο βουλευτής του δεξιού κυβερνώντος κόμματος, UMP, Λιονέλ Λουκά, διερωτήθη τι θα έκανε η Ζολί την περίοδο 1944 – 1945 και αν θα είχε καταργήσει και τότε την παρέλαση των γαλλικών τανκς. Σε πιο σκληρό ύφος, ο επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Λιονέλ Ταρντί, της πρότεινε να επιστρέψει στη Νορβηγία, δεδομένου ότι η Ζολί έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και νορβηγική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το να προτείνει κανείς την κατάργηση της στρατιωτικής παρέλασης αποτελεί ένδειξη ότι δεν κατανοεί τον ισχυρό δεσμό μεταξύ της Γαλλίας και του στρατού της και είναι χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που έγινε Γάλλος πολύ πρόσφατα, τόνισε.

Διπλή παρέλαση

Σε πιο ήπιους τόνους, η Μαρτίν Ομπρί, που διεκδικεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου των Σοσιαλιστών, τόνισε ότι η στρατιωτική παρέλαση πρέπει να διατηρηθεί, γιατί αντιπροσωπεύει τη Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα μπορούσε παράλληλα, την ίδια μέρα, να γίνεται και μια πολιτική παρέλαση. Η μία παρέλαση δεν αναιρεί την άλλη, επεσήμανε. Την άποψή της συμμερίζεται και ο Λοράν Φαμπιούς, Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της για την επίμαχη δήλωση, η Εύα Ζολί δήλωσε ότι υπάρχει μια αντινομία ανάμεσα στην παρέλαση των τεθωρακισμένων και στις ομιλίες που εκφωνούν την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας οι παλαιοί αντιστασιακοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή