Ραδιενεργό βόειο κρέας στα ράφια

Ραδιενεργό βόειο κρέας στα ράφια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Αναμένεται να απαγορευθεί σήμερα η πώληση βόειου κρέατος από τα μεγάλα εκτροφεία της επαρχίας Φουκουσίμα. Η κίνηση κατέστη αναγκαία μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων βοδινού κρέατος με υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού καισίου.

Η νέα διατροφική κρίση στη ρημαγμένη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου Ιαπωνία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι μετά το πέρασμα τεσσάρων μηνών από την καταστροφική θεομηνία παραμένει αδύνατο να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα προϊόντα που καταλήγουν στο πιάτο των Ιαπώνων καταναλωτών. Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες κρέατος από βοοειδή που είχαν τραφεί με ραδιενεργούς μίσχους ρυζιού πωλήθηκαν σε δώδεκα ή ίσως περισσότερα καταστήματα του Τόκιο και της ευρύτερης περιοχής. Παραμένει, επί του παρόντος, άγνωστο γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ ο εντοπισμός και η απαγόρευση πώλησης του επικίνδυνου κρέατος.

Η Aeon, η οποία διαθέτει αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αποτέλεσε δίκτυο διανομής του εν λόγω κρέατος, ανακοίνωσε χθες ότι πωλήθηκαν 319 κιλά βοδινού κρέατος κατά την περίοδο από τις 27 Απριλίου έως τις 20 Ιουνίου σε ένα κατάστημα του Τόκιο, όπως, εξάλλου, και σε άλλα στην Καναγκάουα και την Τσίμα. Προφανώς οι εκτροφείς δεν είχαν ενημερωθεί για τις οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση να μη δώσουν στα ζώα τους χορτάρι ή άλλες ζωοτροφές που βρίσκονταν στην ύπαιθρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μίσχοι ρυζιού είναι ζωοτροφή που παράγεται στην Ιαπωνία, εν αντιθέσει με τις άλλες ζωοτροφές που εισάγονται από το εξωτερικό.

Ο αρμόδιος υπουργός για θέματα αντιμετώπισης των συνεπειών της πυρηνικής κρίσης στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νταϊτσί, Γκόσι Χοσόνο, δήλωσε ότι θα ληφθεί κάθε μέτρο για να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του κόσμου. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ιαπωνία δεν διαθέτει κεντρικό σύστημα ελέγχου των ειδών διατροφής και της πιθανής μόλυνσής τους με ραδιενέργεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών του Τόκιο, το μεγαλύτερο μέρος του μολυσμένου κρέατος που προωθήθηκε προς τα καταστήματα έχει ήδη καταναλωθεί, αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας διαβεβαίωναν το κοινό ότι δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο από την κατανάλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή