Στο στόχαστρο ο Κάμερον για υποκλοπές

Στο στόχαστρο ο Κάμερον για υποκλοπές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά τον αρχηγό της αστυνομίας Στίβενσον, δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής αστυνομίας, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Γέιτς, υπέβαλε χθες την παραίτησή του αρνούμενος ότι συγκάλυψε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών για λογαριασμό της εφημερίδας News of the World, ιδιοκτησίας Μέρντοχ. Ο Γέιτς εκτόξευσε συγκαλυμμένη, πλην όμως σαφή μομφή κατά του πρωθυπουργού Κάμερον, κατηγορώντας τον ότι είχε πολύ στενότερες σχέσεις με πρώην ανθρώπους της News of the World από ό, τι ο ίδιος.

Το σκάνδαλο έχει θορυβήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος περιέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική από τέσσερις αρχικά ημέρες σε δύο και από δύο τελικά σε μιάμιση, προκειμένου να επιστρέψει στο Λονδίνο για την κοινοβουλευτική συζήτηση της Τετάρτης. Η βρετανική Βουλή επρόκειτο να διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, μετά την αυριανή κατάθεση των Ρούπερτ Μέρντοχ, Τζέιμς Μέρντοχ και Ρεμπέκα Μπρουκς, αλλά παρέτεινε τις εργασίες της για μία ημέρα ακόμη, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον θέμα.

Στις εξελίξεις προσετέθη και η σύλληψη της παραιτηθείσας διευθύντριας της News International, Μπρουκς, την Κυριακή. Ο δικηγόρος της κατηγόρησε την αστυνομία ότι προέβη στη σύλληψη, που έβλαψε τη φήμη της πελάτισσάς του χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος της. Η Μπρουκς, φίλη του πρωθυπουργού Κάμερον, ήταν ένα από τα πλέον έμπιστα άτομα του 80χρονου βαρόνου των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.

«Το ιστορικό των συναντήσεων ανάμεσα στον Κάμερον και τα στελέχη της Νews International, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, δεν σκιαγραφεί έναν εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό που κυβερνά για το δημόσιο συμφέρον αλλά ένα θύμα διαπλεκόμενων συμφερόντων. Μέσα σε ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός συνάντησε περισσότερες φορές στελέχη της Νews International από ό, τι στελέχη όλων των άλλων ΜΜΕ μαζί. Ούτε ένα στέλεχος του BBC δεν έγινε δεκτό σε ακρόαση. Πρόκειται για μία συλλογή ασήμαντων πληροφοριών που όλες μαζί αλλάζουν τον τρόπο που η κοινή γνώμη βλέπει ένα δημόσιο πρόσωπο», έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Παράλληλα, στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του ο Γέιτς υπαινίσσεται ότι είναι άδικο να παραιτείται ο ίδιος, επειδή προσέλαβε το πρώην στέλεχος της News of The World Γουόλις, ενώ ο πρωθυπουργός Κάμερον είχε προσλάβει τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Αντι Κόλσον ως επικεφαλής της επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ. Το όνομα του Γουόλις συνδέθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Κόλσον είχε παραιτηθεί από την εφημερίδα το 2007.Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια εμπιστοσύνης προς την αστυνομία, καθώς η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, τηλεγράφημα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι κάποια μέλη του Δ. Σ. της μητρικής εταιρείας News Corp. εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Ρούπερτ Μέρντοχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή