ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Ο Μαντέλα γιόρτασε τα 93ά γενέθλιά του

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Περισσότεροι από 12 εκατ. μαθητές στη Νότια Αφρική ξεκίνησαν τη χθεσινή τους μέρα τραγουδώντας τα «χρόνια πολλά» στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έκλεισε χθες τα 93 χρόνια ζωής. Την ίδια στιγμή, ευχετήρια μηνύματα από ξένους ηγέτες κατέφθαναν το ένα πίσω από το άλλο. «Είστε ένας φάρος για την παγκόσμια κοινότητα και για όλους όσοι μάχονται για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση», του έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Μαντέλα, πάντως, προτίμησε να περάσει τη χθεσινή μέρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο χωριό Κιουνού -1.000 χλμ. μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ- απ’ όπου κατάγεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 30 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΟΜΣ

Απειλή εμφυλίου στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Χομς της Συρίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του Μπασάρ Ασαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Λονδίνο, οι ταραχές προκλήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου όταν τα άψυχα κορμιά τριών υποστηρικτών του προέδρου Ασαντ παραδόθηκαν διαμελισμένα στις οικογένειές τους. Οι τρεις είχαν απαχθεί στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. «Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, που θέτει σε κίνδυνο την επανάσταση και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον εμφύλιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντελραχμάν.

ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο Τσάβες επέστρεψε στην Κούβα

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Τζιορντάνι, δήλωσε χθες βέβαιος πως ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, θα θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2012 παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα. «Πιστεύω ότι θα είναι πρόεδρος για πολλά ακόμα χρόνια», τόνισε ο κ. Τζιορντάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Ο κ. Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου τον περασμένο μήνα, επέστρεψε στην Κούβα για χημειοθεραπεία. Δεν έχει γίνει γνωστό από τι είδους καρκίνο πάσχει, ούτε για πόσο καιρό θα λείψει από τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Τσάβες πάσχει από καρκίνο στο παχύ έντερο και θα χρειαστεί πολύμηνη χημειοθεραπεία. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑ 20% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1979

Αύξηση καρκίνων στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατά 20% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου στη Βρετανία, σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 59 ετών, συγκριτικά με το 1979, αναφέρει μελέτη που πραγματοποίησε η βρετανική Cancer Research U.K., η μεγαλύτερη αντικαρκινική οργάνωση της Βρετανίας. H αύξηση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες συγκριτικά με αυτή που παρατηρείται στους άνδρες, ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των νοσούντων (διπλασιάστηκε συγκριτικά με αυτό του 1970). Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου αποδίδεται, κατά τους ειδικούς, στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων, στα προγράμματα τακτικής εξέτασης όπως π.χ. ετήσιας μαστογραφίας μετά τα 50 χρόνια και ελέγχου προστάτη στους άνδρες. Ωστόσο, καταγράφεται και πραγματική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου που, σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, οφείλονται στην κακή διατροφή, την αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Διάγνωση Αλτσχάιμερ από μάτια

ΠΑΡΙΣΙ. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι δυνατό να διαγνωστεί και με εξέταση των οφθαλμών και μάλιστα πολύ πριν από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ανέφεραν Αυστραλοί ερευνητές στο διεθνές συνέδριο κατά του Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Οι επιστήμονες του εθνικού ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας ανέφεραν ότι ίχνη της επερχόμενης νόσου μπορούν να εντοπιστούν και κατά την εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού ανθρώπων που τελικά εμφάνισαν Αλτσχάιμερ διαφέρουν από αυτά του υγιούς ατόμου. Οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν, λένε οι επιστήμονες, οφείλονται στις πλάκες βήτα αμυλοειδούς -την υπογραφή της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου- που υπήρχαν κι εκεί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Ο Μεντβέντεφ στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη Γερμανία βρίσκεται από χθες ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ενεργειακών τους σχέσεων, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης της Γερμανίας για περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά και την απόφαση του Βερολίνου να κλείσει την πυρηνική βιομηχανία μέχρι το 2022. Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής αερίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τη γερμανική RWE για μια κοινοπραξία στην παραγωγή ρεύματος. Η ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – Γερμανίας εντείνουν τις πιέσεις σε Κίνα, Λευκορωσία και Ουκρανία, οι οποίες επίσης προσβλέπουν στην αγορά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλη κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή