O Πετρέους αποχαιρετά την Καμπούλ

O Πετρέους αποχαιρετά την Καμπούλ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αφγανιστάν αποχαιρέτισε χθες ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, παραδίδοντας στην Καμπούλ στον στρατηγό Τζον Αλεν το αξίωμα του γενικού διοικητή των υπό το ΝΑΤΟ συμμαχικών στρατευμάτων (ISAF). Ο στρατηγός Πετρέους, που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση της CIA τον Σεπτέμβριο, εγκαταλείπει την εμπόλεμη χώρα υπό το βάρος δυο δολοφονιών με ειδική σημασία για τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Η πρώτη είναι αυτή του ετεροθαλούς αδελφού του Αφγανού προέδρου, στην Κανταχάρ πριν από μια εβδομάδα, και η δεύτερη του συμβούλου και βοηθού του Τζαν Μοχάμεντ Χαν, που εκτελέστηκε στην κατοικία του στην Καμπούλ, την Κυριακή.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο στρατηγός Πετρέους στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα αφγανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της ISAF για τις καλές τους υπηρεσίες, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν. «Πρέπει να ατενίζουμε με καθαρή ματιά τις προκλήσεις που μας περιμένουν», είπε. «Πρόθεσή μου είναι να διατηρήσω τη δυναμική της μεγάλης αυτής εκστρατείας. Μας περιμένουν όντως δύσκολες μέρες», συμφώνησε ο διάδοχός του στρατηγός Αλεν.

Την εικόνα του Αφγανιστάν κατά την αποχώρηση του στρατηγού, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση πριν από ένα χρόνο και επόπτευσε την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά 33.000 στρατιώτες, έκανε πιο ζοφερή η στυγνή εκτέλεση δυο Αφγανών χωρικών, που είχαν απαχθεί με 33 ακόμη άτομα, την περασμένη εβδομάδα. Οι δυο χωρικοί βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι και ο τρόπος εκτέλεσής τους παραπέμπει, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, στις εκτελέσεις στο Ιράκ τη σκληρή περίοδο 2004 – 2007. Επειτα, την εκεί διοίκηση ανέλαβε ο στρατηγός Πετρέους, που αύξησε τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως δε εφάρμοσε την πολιτική της προσέγγισης των εξεγερμένων, με θεαματικά αποτελέσματα.

Στο Αφγανιστάν, ισχυρίζονται ορισμένοι, τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά με τόση σαφήνεια, καθώς οι Ταλιμπάν δεν έχουν εντελώς εξουδετερωθεί και ο Νότος παραμένει ασταθής. Χθες το ΝΑΤΟ παρέδωσε στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας την ευθύνη της επαρχίας Μπαμιγιάν, μιας από τις επτά περιοχές, των οποίων ο έλεγχος θα περιέλθει σε Αφγανούς. Το Μπαμιγιάν είναι από τις ασφαλέστερες 34 συνολικά επαρχίες του Αφγανιστάν, προπύργιο της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν. Επόμενη περιοχή που θα παραδοθεί αύριο στους Αφγανούς είναι το Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσα της ασταθούς επαρχίας Χελμάντ. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι ξένες εκστρατευτικές δυνάμεις θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014. Πρώτοι αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα 3.000 Καναδοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές ο στρατηγός Πετρέους από το νέο αξίωμά του στη CIA θα έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις αφγανικές εξελίξεις. Οι δολοφονίες του αδελφού και του συμβούλου του προέδρου Καρζάι, όπως και η επίθεση των Ταλιμπάν στο Ιντερκοντινένταλ της Καμπούλ, που κόστισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους, είναι ανησυχητικές ενδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή