Ενα βήμα από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10 η κρίση

Ενα βήμα από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10 η κρίση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αναίμακτα πραξικοπήματα στα δικτατορικά καθεστώτα συμβαίνουν, στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων, όταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης απουσιάζει στο εξωτερικό. Και οι δημοκρατίες, εντούτοις, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους πρωθυπουργούς που απουσιάζουν εν ώρα κρίσης. Αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δεν είχε μεταβεί στην Αφρική, θα μπορούσε κάλλιστα να νοικιάσει τον τεράστιο διαφημιστικό χώρο πάνω από την πλατεία Πικαντίλι του Λονδίνου, γεμίζοντάς τον ολόκληρο με τη φράση «Είναι επίσημο: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση». Ορισμένοι, πάντως, βουλευτές των Συντηρητικών ψιθύριζαν πριν ακόμα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό τη Νότια Αφρική πως «ο πρωθυπουργός το βάζει στα πόδια».

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, θα ενημέρωνε σχετικά την επιτροπή «1922» της Βουλής των Κοινοτήτων, όμως η συνάντηση ματαιώθηκε την δωδεκάτη ώρα. Τα μέλη της επιτροπής αυτής πλέον δεν συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από μια ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Κάμερον, κάτι που ενδέχεται να συμβεί σήμερα. Στα απέναντι έδρανα, οι Εργατικοί προσπαθούν μεν να αναδείξουν τις ευθύνες του κ. Κάμερον στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, αντιλαμβάνονται δε ότι αν πιέσουν αφόρητα οι Συντηρητικοί θα συσπειρωθούν γύρω από τον πρωθυπουργό και η «εξέγερση» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στην οποία προσβλέπουν, δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Ενας προγενέστερος Συντηρητικός πρωθυπουργός, ο Χάρολντ Μακμίλαν, είχε προ πολλού προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να «καταπιούν οι εξελίξεις έναν ηγέτη». Δεν θέλει και πολύ για να αλλάξουν γνώμη κάποιοι από τους βουλευτές των Συντηρητικών. Σήμερα μπορεί να θεωρούν τον κ. Κάμερον κεφάλαιο για την παράταξη, αύριο όμως μπορεί να τον αντιμετωπίσουν ως απειλή. Ο απερχόμενος αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Πολ Στίβενσον, έχει ήδη αφήσει υπόνοιες για τον ρόλο του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται να το κάνει ξανά ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων. Οταν δε οι Μέρντοχ και Ρεμπέκα Μπρουκς βρεθούν ενώπιον των επιτροπών πολιτισμού, μίντια και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, θα δεχτούν ερωτήσεις από μερίδα βουλευτών σχετικά με τον ρόλο του πρώην διευθυντή επικοινωνίας του κ. Κάμερον, Αντι Κούλσον. Στόχος τους; Να φέρουν, φυσικά, την κρίση ένα βήμα πιο κοντά στην οικία υπ’ αριθμόν 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Χθες τα γραφεία στοιχημάτων δέχονταν στοιχήματα ότι ο Κάμερον θα αποτελεί παρελθόν από την πρωθυπουργία μέχρι το Σαββατοκύριακο. «Υπερβολές» θα πει κανείς. Ναι, αλλά και πριν από λίγες εβδομάδες η τροπή που θα ελάμβανε το σκάνδαλο υποκλοπών φάνταζε αδιανόητη.

Μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους συσχετισμούς μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Τhe Guardian καταγράφει μικρή άνοδο του ποσοστού δημοτικότητας του ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, όχι όμως και του ίδιου του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος, μάλιστα, παρουσιάζεται μειωμένο κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Βάσει της έρευνας, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στη Βρετανία οι Εργατικοί θα ελάμβαναν ένα ποσοστό της τάξεως του 36%.

Αντιθέτως, αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζει η ισχύς των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, οι οποίοι φέρονται να χαίρουν της προτίμησης του 16% των ψηφοφόρων. Οσον αφορά τους Συντηρητικούς, το ποσοστό τους παρέμεινε αναλλοίωτο στο 37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή