Ισραηλινoί κατέλαβαν γαλλικό πλοίο με ακτιβιστές

Ισραηλινoί κατέλαβαν γαλλικό πλοίο με ακτιβιστές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ανδρες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού κατέλαβαν χθες το μεσημέρι γαλλικό πλοιάριο, το οποίο αποπειράθηκε να σπάσει τη ζώνη αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η επιχείρηση για την κατάληψη του σκάφους «Dignity Al Karama» πραγματοποιήθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα και ήταν, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, αναίμακτη. Οι δεκαέξι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο πλοιάριο υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε ισραηλινή φρεγάτα με προορισμό το λιμάνι της Ασντόντ. Επισημαίνεται ότι το «Dignity Al Karama» βρισκόταν στις αρχές της εβδομάδας σε ελληνικά χωρικά ύδατα και είχε δηλώσει ως τελικό του προορισμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Προχθές, ωστόσο, το πλοιάριο άλλαξε απροειδοποίητα πορεία προς της Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σήμανε συναγερμό στον ισραηλινό στρατό.

«Κατόπιν κυβερνητικής απόφασης και καθώς όλες οι προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος διά της διπλωματικής οδού απέτυχαν, άνδρες της ειδικής δύναμης Σαγιετέτ 13 επιβιβάστηκαν στο «Dignity Al Karama»», αναφέρεται στο έκτακτο ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι οι επιβαίνοντες στο γαλλικό πλοιάριο απέρριψαν πρόταση να αλλάξουν πορεία προς το λιμάνι της Ασντόντ, καθιστώντας επιβεβλημένη την επέμβαση. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς», η ρεπόρτερ της οποίας, Αμίρα Χας, βρισκόταν πάνω στο πλοιάριο, τέσσερα πολεμικά πλοία ακινητοποίησαν το «Dignity Al Karama» σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Γάζας.

Στις ερωτήσεις των αξιωματικών του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού φέρεται να απάντησε Ελληνας ακτιβιστής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχουν όπλα στο πλοιάριο. «Ουδείς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και οι στρατιώτες προσέφεραν στους επιβαίνοντες φαγητό και αναψυκτικά», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα αξιωματικός του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Η «Χάαρετς» αποκάλυψε, επίσης, ότι οι επιβαίνοντες στο «Dignity Al Karama» παραδόθηκαν χθες το απόγευμα στην υπηρεσία μετανάστευσης της Ασντόντ.

Η οργάνωση «Πλατφόρμα για την Παλαιστίνη» με έδρα τη Γαλλία, η οποία και οργάνωσε την αποστολή του «Dignity Al Karama», έσπευσε να καταγγείλει ότι το Ισραήλ «αντιλαμβάνεται μόνο τη λογική της στρατιωτικής ισχύος και της βίας». Ο εκπρόσωπος δε της οργάνωσης «Ενα γαλλικό καράβι για τη Γάζα», Μαξίμ Γκιμπερτό, υποστήριξε ότι συνομίλησε με τους επιβαίνοντες στο «Dignity Al Karama» λίγο πριν από την επέμβαση των Ισραηλινών. Σύμφωνα με τον κ. Γκιμπερτό, κάθε επικοινωνία διεκόπη λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι και ενώ το πλοιάριο βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας.

Ματαίωση από Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Ιούνιο είχε δημιουργηθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συγκρουστεί με ομάδα Τούρκων ισλαμιστών στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα ακτιβιστές. Φέτος, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση μεσολάβησε προκειμένου να ματαιωθεί η συμμετοχή της ισλαμικής οργάνωσης IHH στον «δεύτερο στολίσκο της ελευθερίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή