Τέλος εποχής με το«Ατλαντίς»

Τέλος εποχής με το«Ατλαντίς»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Το τελευταίο αντίο είπαν οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου στους συναδέλφους τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη Γη.

Αυτή η τελευταία πτήση του «Ατλαντίς» σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατάκτησης του Διαστήματος. Η προσγείωσή του στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, θα σημάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της ΝΑSΑ, που διάρκεσε τριάντα χρόνια. Ενώ, βέβαια, τα διαστημικά λεωφορεία θα σβήνουν τους κινητήρες διά παντός, το μέλλον των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών επί του παρόντος παραμένει ασαφές. Η ατμόσφαιρα κατά την εκκίνηση του τελευταίου ταξιδιού του διαστημικού λεωφορείου ήταν συγκινητική.

«Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Ηταν χαρά μας που μείναμε εδώ. ΔΔΣ κάνε μας περήφανους» αναφώνησε ο κυβερνήτης και αρχηγός της αποστολής του «Ατλαντίς» Κρις Φέργκιουσον, καθώς το διαστημικό λεωφορείο απομακρυνόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο μηχανικός του διαστημικού εργαστηρίου Ρόναλντ Γκάραν απάντησε «θα μας λείψετε, στο καλό».

Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πλατφόρμα πρόσδεσης, το «Ατλαντίς» έστριψε κατά 90 περίπου μοίρες κάνοντας έναν ελιγμό που του επέτρεψε να πετάξει πάνω από το διαστημικό εργαστήριο και να φωτογραφήσει τη ραχοκοκαλιά του και τους θαλαμίσκους στα άκρα της. Οι φωτογραφίες, πέρα από τη συναισθηματική τους αξία, θα βοηθήσουν τους μηχανικούς της ΝΑSΑ να εκτιμήσουν πόσο καλά αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες του Σύμπαντος τα διάφορα δομικά στοιχεία του διαστημικού εργαστηρίου.

Ενα ομοίωμα, μια σημαία

Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής το πλήρωμα του τελευταίου διαστημικού λεωφορείου ενεχείρισε στους συναδέλφους του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμνηστικά δώρα. Ανάμεσά τους ένα ομοίωμα του διαστημικού λεωφορείου, που συμβολίζει τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων στην κατασκευή του ΔΔΣ. Το δεύτερο δώρο ήταν μία μικρή αμερικανική σημαία που συνόδεψε την πρώτη αποστολή του λεωφορείου το 1981. Οι αστροναύτες την τοποθέτησαν σε έναν μικρό διάδρομο που συνέδεε το «Ατλαντίς» με τον ΔΔΣ. «Η σημαία συμβολίζει το τέλος της εποχής κατάκτησης του Διαστήματος και το ξεκίνημα της επόμενης. Οταν αυτή η σημαία επιστρέψει στη Γη, με ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο, το ταξίδι δεν θα σταματήσει εκεί. Η σημαία θα ταξιδέψει ξανά ποιος ξέρει πού… στη Σελήνη ή τον Αρη», τόνισε συγκινημένος ο Φέργκιουσον.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων οι πιθανότητες των Αμερικανών αστροναυτών να πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια ελαχιστοποιούνται. «Σίγουρα η νέα πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη», ομολόγησε ο αστροναύτης Στιβ Ρόμπινσον στις αρχές του μήνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατασκευάστηκαν πέντε τέτοια διαστημόπλοια (Ατλαντίς, Τσάλεντζερ, Εντεβορ, Κολούμπια και Ντισκάβερι), αλλά τελικά επιβίωσαν μόνο τα τρία, καθώς το Κολούμπια και το Τσάλεντζερ καταστράφηκαν σε δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή στα πληρώματά τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τα διαστημικά λεωφορεία, ματαίωσε το πρόγραμμα Constellation που στόχευε στην αποστολή επανδρωμένων διαστημοπλοίων στη Σελήνη έως το 2020.

Πολλαπλά τα οφέλη των αποστολών

Ολοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κέρδισαν από τα διαστημικά ταξίδια. Το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου υπήρξε καταλύτης στην ανακάλυψη προϊόντων που χρησιμοποιούνται καθημερινά, από τις βρεφικές τροφές μέχρι τα υφάσματα που διατηρούν δροσερό το σώμα. Επίσης το λεωφορείο και ο ΔΔΣ επέτρεψαν τη μελέτη συμπτωμάτων γήρανσης που εμφανίζουν οι αστροναύτες (απώλεια οστικής μάζας, προβλήματα ισορροπίας κι απισχνασμένο ανοσοποιητικό σύστημα) όταν ταξιδεύουν. Το «μερίδιο του λέοντος» των κερδών έδρεψε η αστρονομία, καθώς το διαστημικό λεωφορείο βοήθησε την τοποθέτηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, τη συντήρηση και αναβάθμισή του, αλλά και την αποστολή των διαστημικών θαλαμίσκων «Γαλιλαίος», «Μαγγελάνος» και «Οδυσσέας» που παρακολουθούν το σύμπαν και πλουτίζουν τις πληροφορίες μας για «το τελευταίο σύνορο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή